Seçim sisteminde önemli değişiklikler geliyor.

Sabah'tan Eda Işık'ın haberine göre; AK Parti'nin seçim yasalarında yapılacak değişiklik ile ilgili oluşturduğu komisyon çalışmalarını tamamladı ve alternatifli tekliflerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sundu. Edinilen bilgiye göre seçim barajından parti kuruluşuna kadar birçok konuda siyasi partiler kanununda değişiklik öngörülüyor. 

Seçim barajının düşürülmesi, seçim bölgelerinin sayısının artırılması, seçim çevrelerinin 5 ve 7'li vekil seçilecek şekilde bölünmesi, daraltılmış bölge üzerinde durulurken, Siyasi Partilerin seçime girme şartlarında da değişikliğe gidilmesi öngörülüyor.

Mevcut kanunda bir siyasi partinin seçime girmesi için iki yol var. Bunlardan biri teşkilatlanmalarının yüzde 60'ını tamamlamak ve büyük kongresini tamamlamış olmak, ikinci seçenek ise Meclis'te grubu bulunması.

İkinci seçenekte yeni kurulan bir parti teşkilatlanmasını tamamlamasa bile sadece grubu olduğu için seçime girebiliyor. Sadece grup kurma şartı ile seçime girilmesinin kaldırılması planlanıyor. İkincisi ise yeni kurulan partilere en az 6 ay önce kurulma şartı getiriliyor.

Seçim sistemindeki nispi seçim sisteminde bir değişiklik öngörülmüyor. Bunun yerine seçim bölgelerinde değişiklik yapılması düşünülüyor. Özellikle büyük illerde seçim bölgesi sayısının artırılması planlanıyor.

İstanbul, Ankara, gibi büyükşehirlerde 15 üzerinde seçim bölgesi olması düşünülüyor. Bu sistemin olması için her bölgeden 5 veya 7 vekilin çıkarıldığı daraltılmış bölge sistemine geçilmesi planlanıyor.

Hazırlanan taslak önümüzdeki günlerde Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) ele alınacak. Ardından MHP ile görüşülecek.

MHP ile mutabık kalınması halinde taslak yasa teklifi haline getirilerek Meclis'teki diğer partilerin görüşüne sunulacak.

Editör: Haber Merkezi