Arnavutköy'e yapılan Yeni Havalimanı'ndan sonra boş kalan Atatürk Havalimanı'nın akıbeti merak konusu olmuştu. Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun yaptığı habere göre 8.5 milyon metrekarelik alanda yapılacak projenin detayları belli olmaya başladı. 

Yaklaşık 50 yıldan fazladır hizmet veren Atatürk Havalimanı'ndan bir süredir sadece kargo uçuşları yapılıyordu. Yeni Havalimanı'nın tam kapasiteye geçecek olmasıyla birlikte kargo uçuşları da artık Arnavutköy'den gerçekleşecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce Millet Bahçesi olacak dediği 8.5 milyon metrekarelik alanda proje detayları da belli olmaya başladı. Buna göre söz konusu arazinin yüzde 30'luk kısmı genel havacılık, yüzde 9'luk kısmı ise askeri alan olarak hizmet vermeye devam edecek. Geri kalan 5 milyon metrekareden fazla alan ise şu şekilde değerlendirilecek:

  • Rekreasyon alanı
  • Gençlik merkezi
  • Müze alanı
  • Spor alanı
  • Fuar alanı
  • Konaklama alanı
  • Yaşam merkezi
  • Afet toplanma alanı 

YAYALARA ÖZEL VİYADÜKLE DENİZE BAĞLANACAK

Atatürk Havalimanı'nın "Millet Bahçesi" olarak tasarlanan projesi çalışmaları, Emlak GYO tarafından tamamlandı. Tasarlanan projeye göre yayalara özel bir viyadükle, eski havalimanı Marmara Denizi'ne entegre edilecek. Viyadük'ün tahmini uzunluğu ise 855 metre olarak hesaplandı. 

Öte yandan daha önce planlanan E-5 karayolundaki ana giriş, araç trafiğini en aza indirgemek, yaya ve bisikletli girişini daha elverişli kılabilmek adına Yeşilköy'e alınacak. Ayrıca fuar alanı, konaklama alanı ve yaşam merkezi gibi yerlere farklı girişler yapılarak yoğunluk azaltılacak. Mevcut ve planlanan metro istasyonları ise projeye dahil edilecek. 

120 BİN METREKAREDEN FAZLA ACİL TOPLANMA ALANI

Eski havalimanında bulunan kapalı otopark ve dış hatlar terminaline ait binalar, tekrardan elden geçirilerek fuar etkinliklerine uygun şekilde dönüştürülerek çalışacak. Bazı mevcut yapılara ise sporsal faaliyetler için yeni fonksiyonlar eklenecek. Kapalı spor salonları, tenis kortu, voleybol ve basketbol salonu gibi projeler de entegre edilecek. Planlanan proje kapsamında olası bir afet durumunda ivedi barınma alanı olarak, 120 bin metrekareden fazla toplanma alanı oluşturulacak. Dünya'nın dört bir yanından ziyaretçi çekecek alanda 20 bin kişiye de ibadet alanı sağlanacak. Çobançeşme Fidanlığı olarak kullanılan alan ise yaşlı bakım merkezi olarak düzenlenecek.

Editör: Haber Merkezi