Törene, Türk Devletleri Teşkilatı’nın yeni atanan Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Rashad Mammadov, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiev, Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi Mekan Ishanguliev, TDT Genel Sekreter Yardımcıları Gismat Gozalov ve Mirvokhid Azimov, TDT Üye ve Gözlemci Ülkelerinin İstanbul Başkonsolosları ile Türk iş dünyasının temsilcileri katıldı.


Bakan Çavuşoğlu açılış konuşmasında, Baghdad Amreyev liderliğinde Türk Devletleri Teşkilatı'nın 2018-2022 döneminde TDT Üye ve Gözlemci sayısının artırılması, Teşkilatın isim değişikliği ile statüsünün yükseltilmesi, yeni işbirliği alanlarının oluşturulması ve geliştirilmesi, "Türk Dünyası 2040 Vizyonu " ve "2022-2026 TDT Stratejisi"nin kabul edilmesi gibi üstün başarılarına vurgu yaptı. 


Bakanı Çavuşoğlu ayrıca, B.Amreyev'in Kazakistan'ın Türkiye Büyükelçisi olduğu 2008 yılından bu yana Türk Dünyası'nın birliğinin güçlenmesine katkıda bulunduğunu, Kazak diplomatın Türk Konseyi olarak temelleri atılan ve daha sonra 2021 yılında Türk Devletleri Teşkilatı olarak ismi değiştirilen yapının kurulmasında belirleyici rol oynadığını da kaydetti. Baghdad Amreyev'in önümüzdeki yıllarda Türk Dünyasına hizmet etmeye devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


Bu bağlamda Bakan, 11 Kasım 2022 tarihinde Semerkant Zirvesi'nde Türk Devletlerinin Liderleri tarafından alınan karar uyarınca Türk Yatırım Fonu Başkanlığına atanan B.Amreyev'i yeni görevi münasebetiyle tebrik etti.


Baghdad Amreyev, Türk Dünyasına hizmet etmenin kendisi için büyük bir onur olduğunu belirterek, bu Teşkilatın Genel Sekreteri olarak görev yaptığı süre boyunca TDT faaliyetlerine verdikleri destekten dolayı Türk Devletlerinin Devlet Başkanları ve Dışişleri Bakanlarına şükranlarını ifade etti.
B. Amreyev, ev sahibi ülke Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na da Teşkilatın çalışmalarına verdikleri sürekli destek için teşekkürlerini sundu.


B.Amreyev ayrıca, Semerkand Zirvesi'nde kendisine gösterilen güven ve Türk Yatırım Fonu Başkanlığı görevine atanmasından dolayı Türk Devletlerinin Başkanlarına da şükranlarını dile getirdi. 


Ekonomik, ticari ve mali alanlar gibi Türk işbirliğinin bu son derece önemli bileşenlerini daha da geliştirmek için her türlü çabayı göstereceğinin altını çizdi.
B. Amreyev, yeni atanan TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev’i bir kez daha tebrik ederek, kendisine tüm çalışmalarında başarılar diledi.
B. Amreyev ayrıca TDT Sekretaryası çalışanlarına - Genel Sekreter Yardımcıları, Proje Direktörleri ve tüm personele, iyi koordine edilmiş, verimli ve başarılı ekip çalışması ve Türk dünyası adına inançlı hizmetleri için teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi