Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek için bugün Türkiye'ye geldi.

İkili arasında gerçekleşen görüşmenin ana gündem maddeleri; Ege Adaları, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve deniz yetki alanları anlaşmaları oldu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

"Komşu ve müttefik arasında yapıcı diyalog ile çözüleceğine inanıyoruz. Sorunlara 3. taraflar arasında çözüm aramak doğru değildir. Bugünkü görüşmede ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldı. Bugün ege ve Akdeniz'deki sorunlarımızı da samimi şekilde değerlendirdi. Evet görüş ayrılıklarımız var ama sürecin yeniden başlaması önemli. Doğu Akdeniz'de biz her zaman hakça paylaşımdan yana olduk. O yüzden Recep Tayyip Erdoğan AB'ye birçok öneride bulundu.

Tiari ve ekonomik ilişkilerimize iki komşu ülke olarak önem veriyoruz. Atılabilecek adımları ele aldık. Uçak seferlerinin başlamasını önemli buluyoruz, aynı zamanda sınır kapılarının açılması da iki ülke için önemlidir. Tır şoförlerimizin son zamanlarda yaşadığı sıkıntıları bugün Dendias ve heyetine aktarma imkanımız oldu.

"TERÖRLE MÜCADELEDE DAHA ETKİN İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ"

Terörle mücadele konusunu da samimi şekilde ele aldık. Terörle mücadelede daha etkin bir işbirliği görmek istiyoruz. Özellikle FETÖ, PKK, DHKP-C gibi örgütlerle mücadelemizde daha etkin bir iş birliği görmek arzusundayız.

YASA DIŞI GÖÇ KONUSU

Yasa dışı göç konusu hem Yunanistan'ın hem de Avrupa'yı ilgilendiren sorun. Bu sorun önümüzdeki yıllarda da devam edecek gibi görülüyor. Yasadışı göç konusu hem Türkiye'yi, hem Yunanistan'ı hem de AB'yi ilgilendiren bir sorun. 18 Mart Mutabakatı'nın güncellenmesi konusunda AB ile görüşüyoruz. Bu insani konuda rekabet değil, iyi bir işbirliği alanı olması gerektiğine inanıyoruz. İkili konuları değerlendirirken hem Türkiye'de hem de Yunanistan'da azınlıklarımız var. Yaşadıkları sorunları da gündemimize getirdik bugün. Biz Türkiye olarak, özellikle AK Parti iktidara geldiğinde..

"LİDERLERİMİZİN DE BİR ARAYA GELMESİNİ İSTİYORUZ"

Yunanistan ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. neler yapabileceğimizi görüştük. Bizim karşılıklı ziyaretlerimizden sonra liderlerimizin de bir araya gelmesini istiyoruz. Diyalog kanallarının sürekli olarak açık tutulması ve var olan anlaşmazlıkların çatışam ve gerginlikle değil diyalogla çözülmesi için bu ziyareti önemli buluyoruz.

Nikos Dendias'ın açıklamalarından satır başları: 

"Öncelikle Başkan sayın Erdoğan'a ve eski dostum sana teşekkür etmek istiyorum. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmeyi açık ve samimi ortamda gerçekleştirdik. son derece verimliydi ve yakınlaşma olan tüm konularda ve uzlaşamadığımız tüm konuları masaya yatırdık.

"İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERİN BAŞLAMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM"

İki ülke arasında iletişim kanallarının açık tutulması önemli. Ülkelerimizin üye oldukları NATO ve BM kuralları çerçevesinde de bunu sürdürmeliyiz. İstikşafi görüşmelerin başlamasını iki ülke dışişleri bakanlarının arasındaki görüşmelerin başlamasını memnuniyetle karşılıyorum.

"EKONOMİ BİRLİĞİMİZİ İYİYE GÖTÜREBİLİRİZ"

Bugün birçok konuya değindik ve Çavuşoğlu ile mutabık kaldık. Bu çerçevede ümit ediyoruz ki geçmiş yıllarda var olan ekonomi işbirliğimizi daha ileriye götürebiliriz. Aramızdaki ekonomik iş birliğini de geliştirerek ilişkileri iyi yöne çekebiliriz ve son 20 aydır devam eden olumsuz havayı kaldırabiliriz.

"ORTAMI GEREN SÖYLEMLERDEN UZAK DURULMALI"

Ortamı geren söylemlerden uzak durmalıyız. İlişikiyi geliştirmekteki koşul odur. Son zamanlardaki eylemler güven ortamı oluşturmada engel teşkil ediyor.

Yalan haber kışkırtıcı söylemlerde uzak durulması isteğinde bulundu. Bu söylemler ilişkimizde engel teşkil ediyor. Birçok bölgesel konuyu ele aldık bunlardan biri Kıbrıs konusu. Cenevre'de gerçekleşecek görüşmeye her iki tarafın da olumlu gelmesini istiyoruz.

"YUNANİSTAN, TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYOR"

Türkiye AB ilişkilerini de ele aldık. Yunanistan, Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz. Biz buna inanıyoruz ancak buna karar veremeyiz. Türk halkının büyük kısmı ülkesinin AB'ye girmesinden yana. Vize serbestesi gibi önemli konuları ele almaya hazırız. Biz yapıcı tavır takındık ama ihlal edilemez bir kural var. Bütün üye ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli. Türkiye bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse masa üzerindeki önlemler gündeme gelecektir.

GÖÇMEN VE MÜLTECİ KONUSU

Göçmen ve mülteci konusyla ilgili olarak bu Avrupa ile Türkiye arasında bir konu. Bu 2018'de imzalanan anlaşmadan kaynaklanıyor. Yeni bir anlaşmadan bahsettik ama anlaşmaların başarılı olması için gerekli eylemlerin yapılması gerekli. Son dönemde mülteci konusunun Türkiye tarafından kullanılmasını dile getirdim. Aynı zamanda Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi konusunu gündeme getirdim.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN DENDİAS'IN İTHAMLARINA CEVAP

Yunanistan'ı itam edici bir söylemde bulunmadım. İlk görüşmenin daha pozitif olmasını istiyorduk ama son derece kabul edilemeyen söylemlerde bulundu. Türkiye sınırları ihlal etmiyor, Kıbrıs'ta attığımız adımlar haklarımızı korumaya yönelik. Buraya gelip Türkiye'yi suçlarsanız bunların cevabını veririm.

"GÖÇ KONUSUNU NE AVRUPA'YA KARŞI NE DE YUNANİSTAN'A KARŞI KULLANDIK"

Anlaşmalar konusunda farklı düşünebiliriz, Libya ile olan anlaşmaları aynı düşünmüyoruz. Avrupa Birliği'nin kınaması bir şey fark etmez çünkü birliğin deniz yetki alanında yetkisi yok. Göç konusunu ne Avrupa'ya karşı ne de Yunanistan'a karşı kullandık. Biz insani değerlere sahip çıktık ama Avrupa Birliği mütabakata sadık kalmadı.

"AĞIR İTHAMLARDA BULUNURSANIZ BEN CEVABINI VERMEK ZORUNDAYIM"

Siz Türkiye'yi suçlamaya çalışıyorsunuz ben bunları kabul etmem. İkili olarak görüş ayrılıklarımızı azaltmaya ve iş birliğini geliştirmeye hazırız. Ama basın önünde benim ve milletime ağır ithamlarda bulunursanız ben de bunun cevabını vermek zorundayım. 

Biz Rum Ortodoks azınlığı Rum Ortodoks olarak kabul ediyoruz ama 'Biz Türküz' diyen azınlığı Türk olarak kabul etmemeniz insani değildir. Bunların Türk ismini kullanmasına müsaade etmiyorsunuz. Bunlar Rum Müslümanlar mı? Bunu böyle kabul etmek zorundasınız.

Mevlüt Çavuşoğlu ikili görüşmelerden yana olduklarını vurgulayarak "Yunanistan'ın kavgacı tavrına karşı da biz de siyasetimizi buna göre belirleriz" dedi. İkili basın açıklamasını bitirerek kürsüden ayrıldı. 

Editör: Haber Merkezi