Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Trump verdiği sözü tutmak için uğraşıyor. Projenin diğer ortakları ABD'nin F-35 kararına karşı. Aksilik olmasın diye diplomatik kanallar işliyor. Trump yaptırım uygulamak istemiyor, CAATSA yaptırımlarını da engelleyebilir. Trump Türkiye'yi kaybetmek istemiyor. Trump Türkiye'ye önem veriyor. İki lider de ilişkilerin sürmesinden yana. S-400 hava savunma sistemi 2020'nin ilk döneminde aktif hale gelecek.

RUSYA'NIN SU-35 TEKLİFİNE YANIT

F-35 projesinin ortağı olarak 1.4 milyar dolar para ödedik. Diyelim ki en kötü senaryo oldu o zaman nasıl S-400 için başka arayışlara girdiysek Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyacını başka kaynaklardan gidermek en doğal hakkıdır.

OLASI YAPTIRIM DURUMUNDA TÜRKİYE'NİN ATACAĞI ADIMLAR

ABD'nin bize yönelik adımları olursa bizim de ABD'ye vereceğimiz cevaplar olacaktır, bu gayet doğal ama bu bizim tercihimizdir, tercih etmeyiz. İki NATO müttefiki olarak sürdürmek isteriz. Bize yönelik düşmanca tavır sergilerlerse biz de karşı adımları atarız.

TÜRKİYE'NİN NATO'DAN ÇIKARILACAĞI SÖYLENTİLERİ

Türkiye'nin NATO'dan çıkarılabilmesi mümkün değildir. Bir ülke bile itiraz etse karar alınamaz.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ SONDAJ ÇALIŞMALARI

Doğu Akdeniz'de çözüm için iş birliğine varız. Yunanistan'la ilişkilerin normalleşmesini isteriz. Rum kesiminin muhatabı KKTC'dir. Rum kesimi KKTC'nin önerisini reddetmiştir. Rum kesimi kaynakları kimseyle paylaşmak istemiyor. Kaynak paylaşımı için atılan adımları destekleriz. Bölgede sismik gemimiz ve iki tane de sondaj gemimiz var. AB arabuluculuk yapmalı. Almanya'nın inisiyatif almasını destekleriz. Tersine adım atılırsa varlığımızı artırırız. Kendi kıta sahanlığımızdaki hakları kimseye sorgulatmayız. 

GERİ KABUL ANLAŞMASI

Geri kabul anlaşmasını askıya aldığımızı AB'ye yazılı şekilde ilettik. Vize serbestisi ile aynı anda yürürlüğe girecekti.