Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. bakan Çavuşoğlu, "10 büyükelçinin açıklamaları kabul edilemez" ifadesini kullandı. Bakan Çavuşoğlu, " Biz sınır dışı edilmeleri için çalışmaları başlatmıştık. Pazartesi kabinede sınır dışı çalışmasını arz edecektik" dedi. Çavuşoğlu, Başkan Erdoğan'ın Eskişehir'deki açıklamalarının ardından panik havası başladığını belirtti.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;

10 büyük elçinin yaptığı açıklama kabul edilemez. Sayın Cumhurbaşkanımız büyükelçilerin sınırdışı edilmesi için çalışmaları başlat dedi. Biz bunların hazırlıklarını yaptık. Ülke ve milletin kabul edemeyeceği bir davranışta bulundular. Viyana Sözleşmesine göre bu bizim hakkımızdır.

NE OLACAK DİYE BİZE SORANLAR OLDU

Cumhurbaşkanımızın Eskişehir konuşmasında sonra bir panik başladı. Ne olacak diye bize soranlar oldu. Biz Cumhurbaşkanımızın talimatı sonrası gerekli hazırlıklarımızı yaptık, kabineye sunacaktık. Hazırlıklarımızdan da haberdar olan, bavullarını toplamaya başlayanlar da olmuş. Bu açıklamayı yapanlar bunu nasıl düzeltebiliriz arayışına girdiler.

ABD BAŞKANI BIDEN'IN ROLÜ NE?

Krizde Bıden'ın rolü yok. Geri adım hamlesinde Beyaz Saray var.

47 Avrupa Konseyi üyesi ülkesi var. Avrupa Konseyi ve Parlamenter Meclis Avrupa'nın değerleri üzerinden yürütürdü eskiden işlerini, şimdi ise politize edilmiş bir platform oldu.

Bu süreçte gördülerki artık kimse ne Türkiye'ye parmak sallayabilir ne de iç işlerine karışabilir. Ülkemizin ve milletimizin onurunu kimseye çiğnetmeyiz. Tabi bu burada kalmaz, biz bunu yaptık kaldı olmaz, biz bunun takipkisi olacağız gerekli tedbirleri alacağız.

BİDEN-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Görüşme teklifi ABD tarafından geldi. Öyle görünüyor ki bu görüşme Glasgow'da olacak, görüşme saati üzerinde çalışılıyor.

ABD, Türkiye'yi F-35 programından haksız yere çıkardı, gerekçesi de S-400. F-35 uçaklarının alımı için ödeme yapıldı ancak henüz bize uçak teslim edilmedi. Türkiye'nin ya F35 programına geri dönmesi lazım, ya da Türkiye'nin parasını ödediği F-35'lerin Türkiye'ye verilmesi lazım, bu da olmayacaksa paranın geri verilmesi lazım. CAATSA yaptırımında F-35 var, ancak yaptırım kapsamında olmayan birçok ürün var. Tabii burada esas olan silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacıdır. ABD'den bir heyet geldi, görüşmeler devam edecek.

ABD Kongresi'nin kararlarında Türkiye düşmanı lobilerin de etkili olduğunu görüyoruz. ABD yönetimleri Patriot'ları bize satmadı. Cumhurbaşkanımızın korumalarının basit silahlarına bile izin vermediler. Biz de ihtiyaçlarımız doğrultusunda başka kaynaklara yöneldik. Amerikan yönetimi kararlı durursa kongreyi etkiler.

Türkiye hiçbir zaman çaresiz kalmamıştır. Şu anda ihtiyacının yüzde 70'inden fazlasını üretiyor. Bir ülkeden herhangi bir engel çıktığı zaman başka alternatiflere döner. Alternatiflerimiz var. Eğer ABD bu sorunları çözmek istemezse ya da Kongre bunu engellerse Su-35 ve Su-57 dahil diğer seçenekler devreye girer.