Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Doha Forumu'nda Rusya-Ukrayna krizine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doha Forumu'nda konuştu. Çavuşoğlu burada, Münih Güvenlik Konferansı Vakfı eski Başkanı Büyükelçi Wolfgang Ischinger, Katarlı ve Meksikalı mevkidaşları ile ABD eski Dışişleri Bakanı ve İklim Özel Temsilcisi John Kerry ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Rusya-Ukrayna konusunda kolaylaştırıcı ve arabulucu olmak istiyoruz. İşimiz iki ülkeyi çözüme yönlendirmek.

S-400 TARTIŞMASI

S-400 polemiği ile ilgili konuşan Çavuşoğlu tartışmalara son  noktayı koydu: "S-400'lerin anlaşması yapıldı satın alındı. S-400'ler zaten Türkiye'de geldi. Birileri şunu dedi: Türkiye S-400'leri Ukrayna'ya versin. Bu söz konusu bile değil. Bu zannedersem Amerikalılar tarafından dile getirildi ama söz konusu bile değil. Türkiye'nin daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacı var mı tabi ki var. Biz ABD'den ve müttefiklerimizden de bunları almak istiyoruz.

Müttefiklerimizden bunları alamıyorsak başka bir kaynağa ihtiyacımız var demektir. Enerjide de aynı şey. Bizim gazda Rusya'ya bağımlılığımız yüzde 51'di. Bugün yüzde 40'tan daha az. Biz enerji kaynaklarımızı çeşitlendirdik. Savunma sanayinde ihtiyaçlarımızın yüzde 70'ten daha fazlasını üretebiliyoruz.

Hava savunma sistemimiz de olacak. Umuyoruz ki onlar da İHA'larımız kadar başarılı olur. Bu bağlamda baktığımız zaman biz hala alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Brüksel'de 2 gün önce Macron ve İtalya Başbakanı ile bir araya geldi. Fransa ve İtalya'nın ortak ürettiği SAMP-T hava savunma sistemleriyle ilgili görüştüler. Biz 8 sene önce de görüştük ama hiçbir şey ortaya çıkmadı. Şimdi bu iki ülke ortak üretimi Türkiye'de yapmak veya SAMP-T'yi satma konusunda biraz daha ciddiler."

RUS OLİGARKLAR TÜRKİYE'YE GELİR Mİ?

Rus oligarklar Türkiye'ye gelir mi? sorusuna yanıt veren Çavuşoğlu 'Yasal olan her şeye Türkiye'de izin verilir." dedi.

Editör: Haber Merkezi