Koronavirüs sürecinden sonra normalleşme takvimi işleyeme başlarken, turizmde uygulanacak program da belli oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Hürriyet Gazetesi'nden Ertuğrul Özkök'in sorularını cevaplarken planı da açıkladı.

Ersoy'un açıklamaları şöyle:

- Yarın bize turist gönderen bütün ülkelere devlet olarak bir ‘niyet mektubu’ gönderiyoruz. Bu mektupta ‘Biz hazırız’ diyeceğiz.

- Mektupta şunları yazacağız:

Havaalanlarında, otellerde, restoranlarda, plajlarda alınan önlemler.

Bütün turizm merkezlerindeki hastanelerin yatak, yoğum bakım, solunum cihazı sayıları...

Ambulans, ambulans uçak ve helikopter sayıları.

Bildiğim kadarı ile böyle bir şey dünya turizm tarihinde ilk defa oluyor.

- Niyet mektubunu vermemizden sonra Dışişleri Bakanlığımız ve dış temsilcilerimiz tarihimizin en büyük telefon diplomasisine başlıyor. Bütün ülkelerdeki muhataplara telefon edilerek niyet mektubundaki maddeler anlatılacak.

- Otel ve restoranlarda sosyal mesafe masalar ve koltuklar arası 1.5 metre olarak belirlendi. Ama mesela aynı aile bir masaya oturunca mesafe 60 santim olacak.

- Otel lobilerindeki koltukların arası, havaalanı ve yemek kuyruklarında sosyal mesafe 1.5 metre olacak.

- Plaj şezlongları için de aynı uzaklık konacak.

- Sağlık Bakanlığı, haziran ayı başında Antalya’dan başlamak üzere bütün havalimanlarında, Kapıkule ve İpsala’da korona test istasyonları kuracak ve gelen her yolcuya test uygulanacak. Sonucu 5-6 saat içinde alınacak.

- Gelen yolcunun Türkiye’deki adresi belli olduğu için gerektiğinde anında müdahale edilecek.

- Testler pasaporttan geçişten önce uygulanacak. En fazla 2-3 dakika sürecek ve yığılmalara yol açmayacak.

- Otel duvarlarına barkod konacak. Arzu eden her misafir bunu cep telefonu ile okutup otelin koronaya karşı aldığı bütün önlemleri okuyacak.

- Bugün konaklama yerleri ve restoranlarla ilgili kriterleri açıklayacağım. Bunlar içinde iki ayrı kriter olacak. Bir: Bizim açımızdan olmazsa olmaz şeyler. İki: Uluslararası kriterler.

- Otel ve restoranlardan özel sertifika almaları istenmeyecek ama açıklanan genelgelere uygun davranmaları zorunlu olacak.”

- Otel ve restoranlarda üç kanallı denetim olacak. Otellere servis sağlayan büyük şirketler kuralların uygulanıp uygulanmadığını kontrol edecek. Ayda bir devlet denetimi olacak.

- Oteller aldıkları bütün önlemleri görünür yerlere asacak...

- Uçak seferlerinin açılması kararı sadece bize ait değil. Uluslararası havacılık kuruluşları kuralları belirleyecek. Bu konudaki görüşmeler devam ediyor.

- Uluslararası otoriteler kuralları değiştiriyor. Otellerin lobilerinde dışarıdan taze havanın soğutularak verilmesi sistemine geçiliyor. Havayı temizleyip yeniden veren sistemler tercih edilecek.

- Tabii bu elektrik giderlerini bir ölçüde arttıracak.

- Biz başından beri otelleri kapatmadık. Kendileri kapanma kararı aldı. Açılış önce iç turizmle başlayacak. Çünkü dış turizm sadece bize bağlı bir şey değil. Orijin ülkenin de izin vermesi gerekiyor.

- Bu durumda önce küçük otellerin açılması beklenebilir. Bu yıl turizm mevsiminin aralık ayına kadar uzamasını bekliyoruz.”

- Bu çok kapsamlı ve ayrıntılı açılış planını hazırlarken bir komisyon oluşturduk. Burada Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri vardı. Ayrıca Korona Bilim Kurulu’ndan da bir temsilci vardı. Onlarla danışılıp alındı bu karar.

- Virüsün etkisi bakımından gerçekçi bir karar. Masalardaki 60 santim mesafeye gelince bu zaten aileleri, birbirine çok yakın insanları ilgilendiriyor. Zaten beraber olan, birbirlerini tanıyan insanlar.

- Her şey dahil sistemi kalkmıyor ama uygulama değişiyor. Artık misafirler masalara konan yiyecekleri kendileri almayacak, korunaklı bir şeffaf perdenin arkasındaki görevliye gösterecek ve onlar koyacak.