Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çeşme Projesi olarak bilinen Ege Turizm Merkezi Çeşme Etabı hakkındaki açıklamalarda bulundu.

İzmir Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen toplantıda Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

- Bu, bölgenin kültürüne ve tarihine sahip çıkılan, Çeşme’yi ve Ege'yi yerelden kalkındıracak büyük bir vizyon projesi olacak. Farklı ölçek ve konseptte turizm tesislerinin, butik otellerin, üniversitelerin, kültür sanat faaliyetleri için etkinlik mekanlarının bulunduğu Çeşme Projesi'nin kalbinde Atatürk'ün 1937 yılında tasarlamış olduğu İdeal Cumhuriyet Köyü yer alacak.

- Cumhuriyet Köyü ayrıca, Anadolu topraklarının sahip olduğu hoşgörü anlayışıyla semavi dinleri kucaklayan Dinler Bahçesi'ne de ev sahipliği yapacak. Bu bahçenin, Mevlana'nın İslam felsefesini, Yunus'un yürekten gelen sözleriyle dünyaya anlatmasını amaçlıyoruz.

- Bölgenin mevcut dokusunun ve biyoçeşitliliğin korunması için Yaşam Laboratuvarı kurulacak. Burada gönüllü yeşil yakalılar görev yapacak. 

- 27,5 kilometrelik sahil şeridi ve 4,3 hektarlık orman alanının yanı sıra proje alanının yüzde 42'si doğal hali ile korunacak.

- Çeşme Projesi kapsamında yapılacak bina ve yapıların oturduğu taban alanı, yani projenin yapı ayak izi sadece yüzde 1,2 ile sınırlı kalacak. 

- Turistik tesis kapasitesi 55 bin yataklı olacak. Yüzde 80'lik kısımda turistik tesis, yüzde 20'lik kısımda villa tipi konut olacak. 

12 bin hektar (120 milyon metrekare) alanı kapsayan Çeşme Projesi'nin hazırlıkları 2019 yılının ilk aylarında başladı.

 Üç yıldır süren çalışmalarda pek çok değişiklik yapıldığı, gelinen noktada Kanal İstanbul benzeri bir kanal açma projesinin iptal edilerek planlamadan çıkarıldığı görüldü.
 

Editör: Haber Merkezi