Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne'de Valiliği ve Sultan 1. Murad Devlet Hastanesi'ni ziyaret edecek, il değerlendirme toplantılarına katılacak. Bakan Koca, toplantılar öncesinde basın açıklaması yaptı. Tam kapanmada hızlı düşüş hedefine vurgu yapan Bakan Koca, vakalardaki düşüş ile test sayısının azalmasının bağlantılı olduğu iddialarıyla ilgili olarak, "Son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düştü. Test sayısının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil sonucudur" dedi. 

Bakan Koca'nın açıklamaları:

Bölgelerde durum değerlendirmesi yapıyoruz. İllerimizin durumunu yerinde değerlendirmek için geçen gün Antalya'daydık, bugün ise Edirne'deyiz. Trakya bölgesindeki 4 ilimizi ele alacağız. 

TAM KAPANMA SÜRECİ

Son haftalarda gördüğümüz vaka artışı nedeniyle tam kapanmaya geçmek zorunda kalındı. 17 günlük kapanma ile hızlı düşüşü sağlayacağımıza inanıyoruz. Tedbirleri vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda görmeye başladık. Durumun ağır hasta ve vefatlarda da görülmeye başlanacağını düşünüyoruz.

VAKA SAYILARINDAKİ DÜŞÜŞ VE TEST SAYISI İDDİALARI

Düşüş ile test sayısı arasında ilişki kurarak, test sayısı düşüşü ile vaka sayısı düştüğü yönünde asılsız değerlendirme görüyoruz. Testler semptom gösteren kişilere ya da temaslı kişilere yapılmaktadır. Kısıtlama ile temasın azalması beklenen bir durumdur. Son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düştü. Test sayısının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil sonucudur. Bayramı bayram gibi yaşamak istiyoruz. 

Edirne'de son bir haftada vaka sayısı yüzde 50 oranında azaldı. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66.7. Edirne aşılama programını başarı ile yürüten illerimizden. Salgını yenebilmek için etkili bir aşılama oranına ulaşmak zorundayız. Sırası gelen tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum. 

Toplantımızın sonuçlarıyla ilgili sizleri akşam saatlerinde ayrıca bilgilendireceğim.