Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlık bünyesindeki aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Pakdemirli, aşıda hayvanlar üzerinde çalışmaların başlayacağını ve bu çalışmaların eylül ayına kadar süreceğini söyledi. Pakdemirli, hayvanlar üzerindeki çalışmanın başarılı olması durumunda aşı prototipinin üretileceğini belirtti.

"VİRÜSÜN YOĞUN OLDUĞU YERLERDE ATIK SUDA İZ BULDUK"

Pakdemirli, ayrıca atık suda virüs takibi konusunda, "Virüsün yoğun olduğu yerlerde atık suda da iz bulduk" dedi. 

Pakdemirli'nin açıklamaları: 

Virüsün izolasyonu ve çoğaltılması önemli. Bir balık düşünün, balığı kılçığından ayırmak gibi bir şey. Akabinde de inaktivasyonunu yapıyorsunuz. Virüsü öldürmüyorsunuz ama askerin elindeki tüfeği elinden alıyorsunuz. Artık laboratuvar ortamında çalışmalara müsait hale geliyor.

Kovid-19 aşısı için anti serum çalışmaları başladı. Önümüzdeki hafta bunu hayvanlara vermeye başlayacağız. Hayvanlara da acımıyor musunuz diyebilir hayvanseverler. Virüs inaktive olduğu için hayvan sağlığına aykırı bir iş yapmıyoruz. Bu çalışma toplamda eylüle kadar sürecek ve ilerideki aşı çalışmalarına da örnek olacak. Bizim enstitülerimiz çok takdire şayan, iyi işler çıkaran enstitüler.

İster istemez dünyada bir yarış var. Bu yarışın adı bir an evvel bu işin tedavisinin bulunması yönünde. Türkiye'de de farklı farklı disiplinlerde çalışmalar var. Biz Sağlık Bakanlığımız ile koordine çalışıyoruz ama diğer tüm kuruluşlara bilgi birikimimizin açık olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. En yakın zamanda inşallah gelişmelerle ilgili sizlere de ekstra bilgi sağlıyor olacağız. Dünyanın birçok ülkesinin önünde olduğumuzu da söyleyebilirim.

Editör: Haber Merkezi