Amerika Birleşik Devletleri başkan adaylarından Joe Biden'in geçtiğimiz yılın Aralık ayında New York Times gazetesine verdiği röportajda kullandığı bir ifade, sosyal medyada gündem oldu. "Başkan seçilirsem Erdoğan'ı darbeyle değil seçimle devireceğim, muhalefete destek vereceğim" ifadelerini kullanan Biden'a, Türkiye kamuoyunda tepkiler yağıyor. Bu tepkilerden biri de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan geldi. Soylu mesajında Biden'a meydan okuyarak, "Türkiye eski Türkiye değil. Bir daha denemesine varız" dedi.

Soylu'nun ABD Başkan adayı Joe Biden'in Türkiye'ye yönelik çirkin sözleriyle ilgili attığı tweet sosyal medyada paylaşım rekoru kırdı.

Muhalefete destek verecek

Biden, söz konusu röportajda Türkiye'deki muhalefet partilerine destek vererek, iktidarı değiştirebileceklerini söylemişti. "Yapacağım en son şey, ona (Erdoğan'a) Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu" diye konuşan Biden, diğer taraftan Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerini nasıl izole edecekleriyle ilgilenmeleri gerektiğini de sözlerine eklemişti.

Biden'ın, ocak ayında yaptığı konuşmasındaki ifadeler şöyle olmuştu:

"Bence ona (Erdoğan'a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım. Parlamentoya katkı sunmak isteyen Kürt toplumunu entegre etmek için… Bu iş bir süre iyi gidiyordu. Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli."

Editör: Haber Merkezi