Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'COVID-19 Türkiye Platformu'nun düzenlediği 'Türkiye'nin Tanı Gücü Sanal Konferansı'nda açıklamalarda bulundu.

Bakan Varank, haziran ayında yerli kaynaklarla sentez ilaçta önemli bir müjde verileceğini söyledi. Varank, Hayat Eve Sığar mobil uygulamasındaki 'Güvenli Alan'  seçeneğiyle ilgili de önemli bir yeniliği duyurdu. 

Bakan Varank'ın açıklamaları: 

Aşı ve ilaç geliştirme alanındaki çalışmalarımıza virüs daha sınırlarımıza girmeden başladık. Bugün 17 projemiz devam ediyor. Bunların için 8 aşı projemiz var. Bazı aşı projelerinde daha erken sonuçlar da elde edebiliriz. Birinde hayvan deneyi aşamasına geldiğimizi açıklamıştım.

"HAZİRAN AYINDA BİR MÜJDEMİZ OLACAK"

Haziran ayında yerli kaynaklarla sentez ilaçta önemli bir müjdemiz olacak. Covid-19 projelerinde 300 stajyer araştırmacımıza burs vermeye başladık. Araştırmacılarımıza buradan başarılar diliyorum.

Tıbbi tanı kitleri önemli teknolojilerden bir tanesi. Tanıda ne kadar iyiyseniz tedavide etkinliğiniz o derece artıyor. KOBİ'lerden ürün odaklı projeleri talep ettik, bir haftada 446 başvuru aldık. KOBİ'lerin gücünü bize bir kez daha göstermiş oldu. Tanı alanında 10 projeyi destekliyoruz. 

İKİ YENİ ÇAĞRI

Siparişe dayalı AR-GE projeleri için KOBİ'yi destekleme çağrısında bulunuyoruz. Konu ve sektör sınırlamamız bulunmuyor. KOBİ'ler ürünü geliştirirken müşteri de yürütülmesine destek olacak. Böylece bilgi paylaşılacak, yayılacak ve hızla ürüne dönüşecek. İkincisi patent tabanlı teknoloji projelerini desteklemeye yönelik. Çağrımız patentli teknolojilerin sanayiye aktarılması. Etkileşim artacak hizmet alımları desteklenecek. Her iki çağrıya da başvuruları yarın almaya başlayacağız.

'GÜVENLİ ALAN' UYGULAMASI

Hayat Eve Sığar uygulamasını biliyorsunuzdur. Bu uygulamada yer alan güvenli alan seçeneği Bakanlığımızın koordinasyonunda oluşturuldu. Bu işin en iyilerinden olan Singapur ile iş birliği yaptık. Bilişim Vadisi ile bir Teknopark firmamız öncülük etti. Herhangi bir alanda, örneğin; markette, ofiste güvenli alan kodu oluşturabiliyor, çıktısını alıp o alana yapıştırabiliyorsunuz. Bir kişide Covid pozitif çıkarsa yüksek temas olasılığı bulunan diğer kişiler tespit edilebiliyor.