Her yıl yaşanan soba ve doğalgazdan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmeleriyle ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan yazılı açıklama yayımlandı.

Soba kullanan ailelerde daha sık yaşanan karbonmonoksit gazı zehirlenmesine önlem alınması gerektiğini ifade eden açıklamada ihmal ve tedbirsizlik yüzünden özellikle soba, şofben, baca zehirlenmelerinin alçak basınçlı kış aylarında tehlike oluşturduğu ifade edildi.

HER YIL ZEHİRLENME VAKALARI YAŞANYOR

Her yıl onlarca kişinin zehirli gaza maruz kalmasının sebebinin karbonmonoksitin renksiz, tatsız ve kokusuz olmasından kaynaklandığını açıklayan Sağlık Bakanlığı açıklamasında “Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana karışır. Sıklıkla kapalı ocaklarda ve bacası çekmeyen sobalarda yakıtın iyi yanmamasından kaynaklanır” ifadelerine yer verildi.

LODOSLU HAVALARDA DİKKAT EDİLMELİ

Düzenli bakım yaptırmamanın özellikle kombilerde sorun yarattığını belirten açıklamada kombilerin bacaya bağlanmaması gerektiği ve ısıtıcı olan odalarda uyumamanın öncelikli tedbir olduğu söylendi. Lodoslu havalarda zehirlenmelerin arttığına dair verilere dayanarak rüzgârlı havalarda soba ve ısıtıcı kullanılmaması konusunda uyarı yapıldı.