Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsüyle ilgili düzenlemenin son aşamaya geldiğini açıkladı. 

Anayasa değişikliğinde sürpriz bir maddenin de yer aldığı ortaya çıktı. Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde şu ifadeleri kullandı:

AK Parti başörtülülerin özgürlüğünün Anayasal güvence altına alınmasını ister ama bu başı açıkları düşünmez diye hesap edenleri yanıltan bir çalışma bu. Bu, başı açıklarla başörtülülerin kamu ve eğitim hakkından eşit olarak yararlanmasını güvence altına alan bir düzenleme. Muhalefetin buna itiraz etmesi değil tam aksine destek vermesi gerekiyor. Çünkü sadece başörtülülerin değil, başı açık olanların hakları da Anayasal güvenceye kavuşturuluyor. Eşit yurttaşlık inancına sahip olmak bunu gerektirir. Başı açık kadınlar ile başörtülüler arasında ayırım yapmamak bunu gerektirir. Diyeceksiniz ki zaten başı açık kadınların kamu hizmetlerinden ve eğitim hakkından yararlanmasında sorun yoktur. Doğru. Zaten bu sorun başörtüsü zulmü nedeniyle gündeme gelmişti. Başörtülülerin bırakın kamuda görev alması, üniversitede okumaları dahi engellenmişti. Başörtüsü mücadelesi dediğimiz olayın altında bu yatıyordu. Düzenlemenin ayrıntısına ilerleyen bölümde değineceğim. Ama bu noktanın iyi bilinmesi gerekiyor. Biz başı açığıyla da başörtülüsüyle de bu ülkenin birinci sınıf, onurlu ve eşit vatandaşlarıyız. Nokta.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsüyle ilgili düzenlemenin son aşamaya geldiğini açıkladı. Bozdağ, “24’üncü madde ve 41’inci madde çalışmaları tamamlandı, sunulacak aşamaya geldi” diye açıklama yaptı.

Biz bu açıklamadan Anayasa değişikliğinin iki ayaklı olacağı sonucunu çıkarabiliriz. Çünkü Anayasa’nın 24. maddesi din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili. 41’inci madde ise aileyle ilgili düzenlemeyi içeriyor.

İlk başlarda Anayasa’nın eşitlikle ilgili 10’uncu maddesi ve yüksek öğretimle ilgili 47’nci maddesi paket kapsamındaydı. Çalışma ilerledikçe sadeleşmiş, iki maddeye inmiş durumda.

Sapkın bir eğilim olan LGBT’nin son dönemlerde aileyi hedef alması nedeniyle Anayasa’nın 41. maddesinde bir düzenlemeye gidiliyor.

Anayasa’nın 41. maddesinde, “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır” deniliyor. “Eşler arasında” ibaresi muğlak bulunduğu için yeni çalışmada değiştiriliyor. “Aile, kadın ve erkekten oluşur” tanımı getiriliyor. Tabii 41. maddesindeki, “eşitlik” ifadesi korunuyor.


Yukarıda değindiğim hem başörtülüyü hem de başı açık kadınları koruyan düzenleme ise Anayasa’nın din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 24. maddesinde yer alıyor. “Kadınların başlarının ve boyunlarının açık veya örtülü olması kamu hizmetlerinde görev almalarında ve eğitim-öğretim hayatında ayrımcılık olarak kabul edilemez” deniliyor.

Bu yeni bir bakış açısı.

Başörtüsü çıkışıyla Pandora’nın kutusunu açan Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği konusunda ne yapacak?

Editör: Haber Merkezi