Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, Kurban Bayramı'nda koronavirüs ile mücadele de alınması gereken tedbirlere ilişkin uyarılarda bulundu.

Önceliğin her zaman maske ve sosyal mesafede olduğunu ifade eden Prof. Dr. Metintaş, "Gelin yakınlarımızı telefonla arayalım, hallerini ve hatırlarını soralım. Ev ziyareti yapmazsak çok daha iyi. Hele ki anne ve babalarımız onlar bizim canlarımız ama Covid-19 için riskteler. Bu riski ortadan kaldırmak için belki açık havada görüşebiliriz" dedi.

Türkiye'de henüz hastalığın istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Metintaş, "Kurban Bayramı'nda ulusal bir kısıtlama gelir mi? Bununla ilgili net bir bilgimiz yok. Bulaşın yüksek olduğu bazı iller var, öyle görünen iller var. Bu illerde bir kısıtlama olur mu? 'İl bazında kısıtlamalar pek uygulanmıyor. Ülke bazında olursa kısıtlamalar olursa daha geçerli oluyor' diye görüşler var.

Birey bazında Kurban Bayramı'nda yapmamız gerekenler var. Bir kere, ev ziyaretlerine geçmeyelim. Kovid-19 henüz istediğimiz düzeyde değil. En son yapılan hesaplamalardan biri hastalığın çoğalma kat sayısı diye bir değer hesaplarız.

Bu değerin 1'in altında olması gerekiyor ki bulaş kesilmiş olsun. Türkiye'de yapılan en son hesaplamalarda bu R değeri dediğimiz değer 1.02 durumunda. Buradaki 1 hastalığın hala devam ettiğini, 1'in üzerinde olan değerler ise bulaşmanın hızla devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Editör: Haber Merkezi