Doğu Akdeniz'deki gerilim sürerken, CNN Türk'in canlı yayınına katılan emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk'tan çok çarpıcı bir açıklama geldi.

Kutluk, şu ifadeleri kullandı:

- Açıklama Yunan tarafından kaza olarak, istek dışı olarak beyan edildi; inanırsanız tabi. 

- Gemilerin birbirine ne kadar yaklaşacağıyla ilgili temel kurallar var ama en azından kusurlarını kabul etmiş oldular. 

- Bu eylemler, kazaen savaşa da yol açabilir. Bunun da bilincinde olması gerekir sözde müttefikimiz Yunanistan'ın.

- Korunan Oruç Reis Araştırma Gemisi, hem değerli bir gemi hem önemi artmış durumda. Bu ikisi yan yana gelince korunması önem taşıyor. 

- Dün de siyasi liderliğin açıkladığı gibi, bu gemiye yapılacak eylem bunu yapanlara ağır zarar verebilir. Yunan denizci arkadaşlarımıza yazık olur diye endişe edebilirim. 

- Yunan siyasetçileri itidale davet ediyorum. Ateşle oynamanın alemi yok. Bundan sonra silahların gücü ve taktik üstünlüğü etkili olabilir. Bu noktaya sürüklenmemek becerisini göstermemelidirler.

- Başlamış olan yasal, bilimsel deniz araştırması iki boyutlu sismik çalışması ve gereken yerlerde delme platformu getirilip devam edecektir. 

- Yunanistan'ın bölgede kıyısı yok. Yunanistan'ın bölgede devlet gibi hareket edecek adası yok. Kendisine bağımlı adası var. Bunlara deniz yetki alanları verilmediğine dair hukuki uygulamalar var. 

- 82'den bugüne kadar 32 yıl geçti. 18 tane alınmış yargı kararı var. Yunanistan'ın da buna uygun hareket etmesi lazım. AB, ABD veya Fransa'nın arkasına saklanmak onun meselesini çözmez."

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter hesabından "Doğu Akdeniz’deki “Yunan tiyatrosu” hukuksuzluk ve şımarıklıktan başka bir şey değildir. Buna eklenen Fransız tehditkarlığı ise ciddiyetsizliktir. Avrupa Birliği bu siyasi tiyatronun figüranı olmamalıdır." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Doğu Akdeniz'de yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak, ''Oruç Reis Mavi Vatan sınırlarımız içerisindeki çalışmalarına kararlılıkla devam etmektedir. Bazı ülkelerin bu çalışmaları bahane ederek Doğu Akdeniz’de oynamakta oldukları tehlikeli oyunlar Türkiye açısından kabul edilemez boyutlara ulaşmıştır.'' açıklamasında bulundu.