AK Parti'nin eski İstanbul milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, 1 Kasım'da hayatını kaybetmişti. Tedavi gördüğü hastaneden koronavirüs nedeniyle öldüğü duyurulmuştu. Bakırköy Adliyesi'ndeki bir uyuşturucu davasını etkilemeye çalıştığı iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen Kuzu'nun COVID tedavisi gördüğü, ölümünden sonra duyulmuştu. 'Aslında koronavirüsten ölmedi' şeklindeki iddialar dolaşmaya başladı. Sosyal medyada çok aktif olduğu halde koronavirüse yakalandığını duyurmayan Burhan Kuzu'nun bir cinayete kurban gitmiş olabileceği iddiaları ortaya atıldı. Hürriyet gazetesinden Musa Kesler, bu iddiaları oğlu Süleyman Kuzu'ya sordu. Süleyman Kuzu (32) şunları söyledi:

"Babam 17 Ekim'de rahatsızlandı. Ateşi yükseldi. Bana 'Oğlum ne olur ne olmaz, bir test yaptırayım' dedi. Hastaneye gitti. Testler yapıldı, pozitif çıktı. Ateşi yükseliyordu. Tedaviye aldılar. Birkaç gün sonra kan değerleri iyice düşmeye başladı. İlaçlara vücudu cevap vermiyordu.

Sitokin fırtınası dediler

'Sitokin Fırtınası' diye bir durumdan bahsetti doktorlar. Bağışıklık sisteminin sağlam hücrelere yönelik bir saldırısı şeklinde. Bu her hastada olmuyormuş. Bir ara düzeldi kan değerleri. İyiye gitmeye başladı. Ama ikinci defa 'Sitokin Fırtınası' başlayınca bütün değerleri altüst oldu. Kan değerleri düştü, kurtarılamadı maalesef.

Sitokin fırtınası nedir?

Koronavirüs ile mücadelede, "bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an" olarak adlandırılan "sitokin fırtınası" yıkıcı hasarların artışına ve ölüme neden oluyor. Tedaviye rağmen düşmeyen ateş, akciğer hasarının artışı ve laboratuvar değerlerinde bozukluk durumunda "sitokin fırtınası" tanısı konuluyor. En sık viral enfeksiyonlar sonucu gelişen bu tabloda, sitokin aşırı ve kontrolsüz şekilde salındığında, etrafında ne varsa yıkıyor, sağlam hücreleri de öldürüyor. Bağışıklık sistemi, kendi dokularını yok etmeye başlıyor.

Editör: Haber Merkezi