1 Kasım 2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren çakar lamba kullanım hakkında eski milletvekillerine geçiş üstünlüğü tanınmasına ilişkin düzenleme bulunmadığı bildirildi. 

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, basında yer alan çakar lamba kullanma hakkının eski milletvekillerine de tanındığı yönündeki iddiaların doğruyu yansıtmadığı, bu konuyla ilgili yeni bir düzenlemenin ise yapılmadığı belirtildi. 

ESKİ MİLLETVEKİLLERİNE YENİ DÜZENLEME YOK

24 Eylül'de onaylanarak 1 Kasım 2019'dan beri geçerli olan çakar lamba kullanma hakkı ile ilgili yaşananan dezonfarmasyon için İçişleri Bakanlığı açıklamalarda bulundu. Özellikle trafik güvenliğini tehdit eden ve vatandaş nezdinde ciddi problemlere sebebiyet veren yetkisiz sesli ve ışıklı sistem olarak adlandırılan "Çakar" için Bakanlık çıkan söylentilere son noktayı koydu. Torba yasada düzenlenen usul ve esaslarda eski milletvekillerine geçiş üstünlüğü tanınmasına yönelik herhangi bir düzenleme bulunmadığını bildiren açıklamada ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na sevk edilen maddelerde de böyle bir yeniliğin yer almadığının altı çizildi. 

KİMLER ÇAKAR LAMBA KULLANABİLİR?

Toplumun güvenini tehlikeye atan ve refahını bozan çakar lamba kullanım hakkı için yapılan açıklamada söz konusu kanunun kimler için geçerli olacağına da değinildi. İhtiyaç ve zorunlu hallerde çakar lambası kullanilen ve geçiş üstünlüğüne sahip bazı araçlar şöyle:

  • Ambulans
  • İtfaiye
  • AFAD
  • Kolluk Kuvvetleri
  • Devlet'in Üst Protokol Makamları

Yapılan açıklamanın devamında ise gerekli usül ve esasları yerine getirmeyen, toplumun güvenini tehlikeye atan, geçiş üstünlüklüklerini nasıl kullanacağını bilmeyenler ve uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağı da kaydedildi.

Editör: Haber Merkezi