Çanakkale’de Merkez ve Bayramiç ilçelerinde dün başlayan orman yangınları, rüzgarın etkisiyle kontrol altına alınmakta güçlük çekiliyor. Şiddetli rüzgar, yüksek sıcaklık ve düşük nem, alevleri kısa sürede yerleşim yerlerine taşıdı. 5 köy boşaltıldı, çok sayıda ev kullanılamaz hale geldi. Bakan Yumaklı, “Yangınların yüzde 96’sı insan kaynaklı” diyerek vatandaşları uyardı.
Fırtına Gibi Esen Rüzgar Yangını Büyüttü
Yangın ilk olarak dün saat 13.20’de Çanakkale Merkez Sarıcaeli Mahallesi’nde orman dışı bir alanda başladı. Kısa sürede kuvvetli rüzgarla ormana sıçrayan alevler, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi, Engelli Bakım Merkezi ve bir öğrenci yurdu için tehdit oluşturdu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangın sırasında rüzgar hızının saatte 80 kilometreye ulaştığını belirterek, “Bu sadece rüzgar değil, adeta bir fırtınaydı” dedi.
Hastaneden 72, bakım merkezinden 57, verici istasyonundan 2 kişi olmak üzere toplam 131 vatandaş güvenli bölgelere tahliye edildi. Bir itfaiye aracı alevlerin arasında kaldı ancak can kaybı yaşanmadı.
Bayramiç’te Alevler Tarım Arazilerini Sardı
Merkez yangınından sadece 4 dakika sonra Bayramiç’te ikinci yangın ihbarı geldi. Bu yangın da orman dışı alanda başladı ve 90 km/saat hızındaki rüzgarla büyüyerek tarım alanlarına yayıldı.
Saçaklı, Ahmetçeli, Doğancı, Zeytinli ve Pıtıreli köylerinden 654 kişi tahliye edildi.
Dev Ekip, Gece Boyunca Mücadele Etti
Yangınlara 11 uçak, 9 helikopter, 241 kara aracı ve yaklaşık 900 personel müdahale etti. Merkezdeki yangın büyük oranda kontrol altına alınırken Bayramiç’te alevlenmelerin sürdüğü bildirildi. Gece boyunca hem söndürme hem soğutma çalışmaları devam etti.
4 Şüpheli Gözaltında
Yangınlarda 24 kişi dumandan etkilendi, 18 kişinin tedavisi sürüyor. Boğaz trafiği, hava araçlarının yoğun çalışması nedeniyle kısa süreli kapatıldı.
Yangınların çıkış nedeni araştırılırken, 4 kişi gözaltına alındı. Bakan Yumaklı, “Bu yıl yangınların yüzde 96’sı insan kaynaklı. Doğal nedenlerle çıkan yangın oranı sadece yüzde 4” diye konuştu.
Yüksek Risk Devam Ediyor
Meteoroloji verilerine göre Batı Karadeniz, Marmara, İç Ege ve Akdeniz bölgeleri önümüzdeki bir hafta boyunca çok yüksek yangın riski taşıyor. Yumaklı, vatandaşlara “Kapalı alanlar dışında ateş yakmayın, riskli faaliyetlerden uzak durun. 112’ye ihbar edin” çağrısı yaptı.
Köylerde Büyük Kayıp
Tahliye edilen Saçaklı köyünde çok sayıda ev tamamen yandı. Dron görüntülerine yansıyan manzaralar, felaketin boyutunu gözler önüne serdi. Köy halkı, hem maddi hem manevi olarak büyük zarar gördü.
