İbrahim SARP

SURİYE PETROLLERİ HARİKA!

ABD ve Rusya'nın Suriye'de izlediği yağma politikası, "Kan kokusu almış köpek balığından daha tehlikelisi, petrol kokusu almış emperyalistlerdir" sözünü destekler nitelikte. Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı ile Suriye'den çekileceğini açıklayan ve hatta 16 üssünü boşaltan ABD ordusu, özellikle petrol kuyularının bulunduğu bölgelere yeniden yerleşti. ABD Başkanı Trump'ın "Suriye petrolleri harika, oradan bir miktar alabiriz" sözlerinin ardından, Deyrizor ve Haseke petrol sahalarına çok sayıda Amerikan askeri geldi. 

TERÖRİST YPG/PKK ÇEKİLMEDİ

Türkiye ile ABD ve Rusya arasında varılan mutabakatlar gereği, teröristlerin güvenli bölgeden çıkarılması gerekiyordu. Buna rağmen terör örgütü YPG/PKK, Suriye'nin kuzeyindeki varlığını koruyor. Son olarak ABD ordusu, Suriye'nin kuzeyi ve doğusundaki, petrol sahalarında YPG/PKK'yla devriye düzenledi. ABD'nin çapulculuk siyasetine en güzel cevabı ise Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, vermişti: "Suriye'nin zenginlikleri üzerinde Suriye halkı dışında hiç kimsenin hakkı yoktur." 

RUS DA KAMIŞLI'YA ÇÖKTÜ

ABD'nin; petrol sahalarını koruma bahanesiyle harekete geçip Deyrizor bölgesine asker göndermesinin ardından benzer bir hareket de Rusya'dan geldi. Kamışlı ilçesi Tirbesipiye yakınlarındaki petrol kuyularının yanında, Rus askerleri ve bayrağının taşındığı zırhlı personel taşıyıcıları görüldü. Bölge binlerce petrol kuyusuyla dikkat çekiyor. Soçi mutabakatıyla Kamışlı'da devriye yapılması anlaşmanın dışında tutulmuştu. Bunun nedeni olarak ise Kamışlı'daki petrol kuyuları olarak gösteriliyor.

ASKER VE SİLAH YARDIMI YAPIYOR

Rusya da tıpkı ABD gibi PKK-YPG'ye silah yardımı yapmaya başladı. Rus subaylar ve PKK elebaşları, Tel Abyad'ın güneyinde bulunan Ayn İsa'daki koordinasyon merkezinde birlikte çalışıyor. Merkeze önceki gün 25 araçlık silah, mühimmat ve askeri araç sevkiyatı yapıldı. Mardin'in Nusaybin ilçesinin karşısındaki Suriye'nin Kamışlı kentinde de son birkaç gündür nakliye hareketliliği yaşanıyor. Kentte rejim kontrolünde bulunan havaalanına çok sayıda Rus kargo uçağı inip kalkıyor.  
 

Editör: Haber Merkezi