Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Montrö harfiyen uygulanıyor, hiçbir ülkenin bundan rahatsız olmaması gerek. Geminin nereden geçtiği önemli değil, Karadeniz'de nereden geçiyor, kaç tonaj... Kanal İstanbul açıldığı zaman bu ticari gemilerin buradan geçmesi ücretli olabilir. Geçmişte yaşanan bir kazadan dolayı yakıt taşıyan gemilerin geçmesine izin vermiyoruz. Güvenli olduğu belgelenirse, bu gemilerin de buradan geçmesi mümkün olabilecek. Boğaz'dan ücretsiz geçen gemileri zorla buraya yönlendirmiyorsak, Kanal İstanbul için ihlal yoktur. 

FETÖ, CAATSA yaptırımları devam ederse ilişkilerimiz zarar görür. Türkiye-ABD ilişkileri önemli, Biden yönetiminin de bunun farkında olduğunu düşünüyoruz. Amerika gibi bir ülke, sık sık diğer ülkelere uluslararası hukuk gibi konularda hatırlatmalarda bulunuyor, kendileri de bu hatırlatmalara uyarsa doğru olur. 'Soykırım' tanımı BM tarafından gayet açık şekilde açıklanmıştır. ABD uluslararası hukuku dikkate alırsa sözde Ermeni soykırımına dair böyle bir karar vermez

"S-400'ün bir müttefik ülkede olması kabul edilemez" demişlerdi. Biz de "o zaman sizin ve bizim teknik uzmanlarımız çalışsın üstünde" dedik, ama ABD kabul etmedi, onlar da biliyor ki Suriye'de, Norveç'te F-35'ler var, hemen sınırda da S-400'ler var. Onlar da bunu biliyor ki, teknik çalışmayı kabul etmiyorlar. 

Mısır Türkiye'den bir heyeti davet etti. Mayıs başında bir heyet Mısır'a gidecek. 

İmkansızı tekrar müzakere etmenin hiçbir anlamı yok, zaman kaybıdır, AB'nin tadını çıkaracak olan Rum kesimidir, zorlukları yaşayacak, ambargolarla uğraşacak olan KKTC tarafıdır. Türkiye'nin tutumu çok açık, adil bir çözüm istiyoruz. İki egemen devlet her türkü iş birliğini yapabilir. Ada'da barışçıl bir biçimde yaşamak... Rum tarafı yine paylaşmak istemezse, yine aynı şeyler yaşanacak ama bu defa barışçıl sonuçları olmayacak. 

İsrail ile ilişkilerin düzelmesi için, Golan Tepeleri konusunda bayağı sona doğru gelmiştik, sonra vazgeçtiler. Bunları İsrail gözden geçirmezse, ilişkilerimiz zor olur. Ticaretimiz artıyor. Karşılıklı büyükelçilerimiz yok, sebebi de belli; İsrail'in izlediği politika, Türkiye'nin buna verdiği tepki...

Editör: Haber Merkezi