Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündemle ilgili açıklamalarda bulunurken, Ayasofya'nan cami olarak ibadete açılmasını da değerlendirdi.

Çavuşoğlu'nun sözlerinden öne çıkan bölümler şöyle:

- Ayasofya bir egemenlik meselesidir. Kimse Türkiye'deki dini özgürlükleri tartışmaya açmasın. 

- Geçmişte bizde de sorunlar oldu. Ama son 20 yılda attığımız adımlar oldu. 

- Geçmişte bunu sorgulamaya çalışan, hatta azınlık liderleriyle toplantı yapmak isteyen liderler de oldu. Örneğin Merkel. 

- Amerika gibi bir ülkenin bunu sorgulaması trajikomik. Neden?Irkçılık var mı Amerika'da, var. Yabancı düşmanlığı, Müslümanlara yönelik saldırılar var mı, var.

- Ayasofya'nın tartışmaya açılması, fetihten 567 yıl sonra Türk milleti karşıtlarının Ayasofya'nın kime ait olduğunu tartışmaya açması manidar.

- 1972 UNESCO Sözleşmesi'ne baktığınız zaman, herhangi bir mülkiyetin tarihi dokusunun korunması farklı bir şey, o mülkiyetin cami veya başka türlü kullanılması ayrı. Bu hazmedememe, kabul edememedir. Önemli olan Türk milleti ne istiyor.

- Bir derneğimiz, Ayasofya'nın müze olmasına yönelik Danıştay'a başvurdu. 2 Temmuz'da da Danıştay bunun kararını verecek.Danıştay'ın kararını bekleyeceğiz. Milletimiz ne derse onu yaparız.

- İtalya ile Yunanistan arasındaki anlaşma gerçekleri görmek açısından manidardır. Yunanistan yıllardır, adacıkların da kıta sahanlığı olduğunu savunuyor. Biz de tam tersini savunuyoruz. 

- Biz bunu Libya ile anlaşma imzalarken, kıta sahanlığımızın batı sınırlarında buna riayet ettik. Yunan adalarının kıta sahanlığı olamaz dedik, kara sularına saygı duyduk. 
- Yunanistan bunu İtalya ile anlaşma imzalarken kabul etti. Bu anlaşma münhasır ekonomik bölge ile ilgilidir. Kıta sahanlığı ana karadan başlamış. Tıpkı Ege'de ve Doğu Akdeniz'de bizim dediğimizi, İtalya ile anlaşmada kabul etmişler.

- Münhasır Ekonomik Bölge ile kıta sahanlığı arasındaki fark nedir? Denizin altındaki zenginlikler için kıta sahanlığı yeterlidir. Denizin içindeki zenginlikler ise münhasır ekonomik bölgeye girer. Bu anlaşma esasen balıkçılıkla ilgiliydi. Bizi ilgilendiren tarafı, Yunanistan yeri geldiğinde böyle esneklikler gösterebiliyor. Biz Yunanistan'a diyoruz ki, üçüncü taraflarla iş tutmak yerine gelin bizimle işbirliği yapın. Bu anlaşma uluslararası hukuk bakımından son derece faydalı bir anlaşma oldu.

- Yunanistan, bizim Libya ile yaptığımız anlaşmanın uluslararası hukuka uygun olduğunu tescillemiş oldu. İkincisi burada Yunanistan adalara tam etkinlik vermemiştir. Biz de Yunanistan'ın adalarına tam etkinlik vermedik sadece 6 millik karasularını dikkate aldık. Yunanistan'ın İtalya ile anlaşması bizi memnun eder.
 

Editör: Haber Merkezi