ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Gerek Rusya-Ukrayna savaşı gerekse bölgelerdeki son gelişmeler bir kere daha gösterdi ki başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası sistemin ciddi bir reforma tabi tutulması gerekiyor. Bu konularda Japonya ile birlikte hareket etme konusunda mutabık kaldık." dedi.

Çavuşoğlu, Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Japon mevkidaşını kendi şehri Antalya'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Bugünkü ziyaretin son bir yılda Japonya'dan Türkiye'ye dışişleri bakanı düzeyinde gerçekleştirilen ikinci ziyaret olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye ve Japonya arasında 2013 yılında stratejik ortaklık tesis ettik. Stratejik ortaklığımız gücünü tarihten alıyor ve özel dostluk bağlarımıza dayanıyor. 2024 yılında diplomatik ilişkilerimizin 100. yıl dönümünü kutlayacağız. Bu vesileyle yapılacak ortak faaliyetlerin planlamasına şimdiden başlamayı kararlaştırdık. Bugünkü görüşmelerde ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle ele aldık. Stratejik ortaklığımızı her alanda ilerletme yönündeki irademizi teyit ettik. Özellikle salgın döneminde gerçekleştiremediğimiz karşılıklı değişik yüzeylerdeki ziyaretleri önümüzdeki süreçte gerçekleştirmek istiyoruz."

İkili ticareti daha dengeli bir yapıya kavuşturulması için yapabilecekleri çalışmaları da görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, ekonomik ortaklık anlaşmasının bir an önce imzalanmasının ticareti artırma çabalarına çok katkı sağlayacağını vurguladı. Sosyal güvenlik anlaşmasını da bir an önce imzalamak istediklerini aktaran Çavuşoğlu, savunma sanayi iş birliğini de geliştirmek istediklerini bildirdi.

Tarım, enerji gibi alanlara odaklanmak istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yatırımların teşvik edilmesi önem arz ediyor. Terörle mücadele iş birliğimizi de bugün ele aldık. Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin en kısa zamanda eğitime başlamasını arzu ediyoruz, bu yönde birlikte çalışıyoruz. Türkiye ve Japonya doğal afetleri sıklıkla tecrübe eden iki ülke. 3 gün önce Japonya'da bir deprem meydana geldi, üzüntülerimizi ve dayanışmalarımızı bir kere daha belirtmek isterim. Afet risklerinin azaltılması ve afetle mücadelede mevcut iş birliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz."

Uzay ve yenilenebilir enerji alanlarında ortaklaşa neler yapabileceklerini konuştuklarını dile getiren Çavuşoğlu, daha önceki görüşmede değerlendirdikleri denizcilik alanında istişare mekanizması kurulması konusunu da ele aldıklarını ve bu kapsamdaki ilk toplantıyı ileriki dönemde gerçekleştireceklerini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye olarak 2025 Osaka'da EXPO Fuarı'na katılacaklarını belirterek, ilişkilere ve Türkiye'ye yakışan bir alan tahsisi beklediklerini söyledi.

2019 yılında "Yeniden Asya" girişimini başlattıklarını anımsatan, burada Japonya'yı çok önemli ortak olarak gördüklerini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Japonya ile çok taraflı platformlarda görüşlerimiz birbirine yakındır. Birlikte hareket ediyoruz. Çok taraflı platformlardaki iş birliğimizi de geliştirmek istiyoruz. Bu doğrultuda Japonya'nın 2023-2024 BM Güvenlik Konseyi adaylığını desteklediğimizi bir kere daha söylemek isterim. Gerek Rusya-Ukrayna savaşı gerekse bölgelerdeki son gelişmeler bir kere daha gösterdi ki başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası sistemin ciddi bir reforma tabi tutulması gerekiyor. Bu konularda Japonya ile birlikte hareket etme konusunda mutabık kaldık. Başta Rusya krizi olmak üzere Asya Pasifik bölgesi ve bizim bölgemizdeki bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Hayaşi'ye özellikle Rusya'daki ve Ukrayna'daki gelişmeler hakkında bilgiler verdim. Son durum hakkında düşüncelerimizi, tespitlerimizi paylaştık. Ayrıca Türkiye olarak arabuluculuk çabalarımızı ve son geldiğimiz nokta konusunda bilgiler verdim."

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, "Japonya'nın stratejik ortağı ve bölgesel bir güç olan Türkiye, Ukrayna'daki mevcut durum özelinde aktif olarak arabuluculuk rolü oynamaktadır." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla Antalya'da görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Hayaşi, Çavuşoğlu'yla Antalya'da yüz yüze görüşme fırsatı bulmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Japon bakan, ülkesinde meydana gelen deprem sonrası Çavuşoğlu'nun taziye mesajı için teşekkür etti.

"Japonya'nın stratejik ortağı ve bölgesel bir güç olan Türkiye, Ukrayna'daki mevcut durum özelinde aktif olarak arabuluculuk rolü oynamaktadır." ifadesini kullanan Hayaşi, Çavuşoğlu ile anlamlı bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

Hayaşi, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin, Rusya'nın işgali dahil olmak üzere bir dizi eylemin Ukrayna'nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ihlal ettiğinin ve şiddet kullanımını yasaklayan, uluslararası hukuka karşı ciddi bir ihlal olduğunun altını çizdi.

Bu konuda Çavuşoğlu ile hemfikir olduklarına işaret eden Hayaşi, "Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin hem Ukrayna hem de Rusya ile yakın ilişkilere dayalı diplomatik çabaları konusunda detaylı bir bilgi paylaştı. Bu konuda Japonya, Türkiye'nin çabalarını takdir etmekte ve saygılarını sunmaktadır. Uluslararası düzenin temellerini korumak için bundan sonra da yakın iş birliğini sürdüreceğimiz ve uluslararası platformlarda da iş birliğine devam edeceğimiz konusunda mutabık kaldık. Ayrıca uluslararası toplumun Rusya'ya karşı iş birliği yapmasının önemini vurguladık, nükleer silahsızlanma ve yayılmayı önleme konusunda da Türkiye'yle yakın çalışma konusunda mutabık kaldık." diye konuştu.

Tarihi dost ülke Türkiye ile 2024'te diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100. yıl dönümü olması münasebetiyle çeşitli alanlarda iş birliklerini daha da derinleştireceklerini belirten Hayaşi, Türkiye'nin Asya'ya yönelik politikası, "Yeniden Asya" konsepti hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını ve bu yılın ilk yarısında denizcilik istişareleri ile ilgili ilk istişareyi düzenleme konusunda somut bir iş birliği konusunda da fikir teatisi gerçekleştireceklerini kararlaştırdıklarını aktardı.

Hayaşi, ikili ekonomik ilişkileri daha da güçlendirmek için Japonya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması ve Japonya-Türkiye Sosyal Güvenlik Anlaşması'nın erken sonuçlandırılmasına yönelik görüşmeleri hızlandırma konusunda mutabık kaldıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

"İki ülke arasındaki iş birliğinin simgesi olan Türkiye-Japonya Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin rektörün atanması ve üniversitenin önümüzdeki yıl açılması için gerekli çalışmaların yapılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bunun dışında uzay, iklim değişikliği ve afet önleme gibi yeni alanlarda iş birliği genişletmek konusunda da hemfikir olduğumuzu teyitleştik. Çin ve Kuzey Kore dahil olmak üzere, bölgesel durum hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Bu konuda da birlikte çalışmaya devam edeceğimizi teyit ettik. Bu konuşmanın başta da bahsettiğim gibi Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ikili ilişkilerini derinleştirmek için birlikte çaba sarf etme fırsatı bulmaktan çok memnuniyet duyuyorum."

Editör: Haber Merkezi