Silahtarağa Bilgi Üniversitesi’nden başlayan ve Kağıthane Merkez’de son bulan hat üzerinde; 2 vagon ve 2 lokomotiften oluşan nostaljik tren, tamamen yerli ve milli imkanlarla Türk mühendisler tarafından üretildi.

Güneş enerjisiyle destekli, tamamen elektrikle çalışacak Kağıthane Treni, saat 10.00 ile 15.00 arasında her yarım saatte bir kalkış yapacak. Tarihi trenin açılışı Kağıthane Belediyesi yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Trenimizi yeniden canlandırmanın heyecanını yaşıyoruz"

Tören sonrası soruları yanıtlayan Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, "Kağıthane tarihi dekovil hattımız ilçemize ve İstanbul'umuza hayırlı olsun. Bugün 100 yıl aradan sonra bu trenimizi yeniden canlandırmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu trenimiz aynı zamanda hem nostaljik tren hem ulaşım akslarına yakınlığı ile dikkat çekiyor.

Yaklaşık 3 kilometrelik bir güzergah içerisinde Kağıthane Meydanı'na kadar gidecek trenimizde aynı zamanda Mecidiyeköy-Kağıthane-Mahmutbey metro hattına entegre çalışacak. Yakın zamanda açılışının yapılacağı ulaştırma bakanlığımızın Kağıthane-Havalimanı metro hattına entegre çalışacak. Trenimiz gün içerisindeki ulaşıma da imkan sağlayacak" dedi.

1 AY ÜCRETSİZ OLACAK 

Tarihi trenin ulaşım ücretleri hakkında da bilgi veren Başkan Mevlüt Öztekin, "Önümüzdeki bir ay içerisinde ücretsiz olacak. Sonrasında da cüzi miktarlarda ücret alınacak. Şu anda ulaşım ücreti belli değil. Meclis karar sonrası belirlenecek. Bugün için özel bilet de bastık. O biletler insanlara birer anı olacak. Bu nedenle bilet sistemini hayata geçirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

ELEKTRİKLİ ÇEVRECİ BİR TREN

Trenin çevreye duyarlı olduğuna da dikkat çeken Başkan Öztekin, şöyle devam etti:

"Fosil yakıt kullanmıyor, çevreci bir tren ve üzerinde güneş panelleri yer alıyor. Bu güneş panelleriyle birlikte akülü sistem elektrikle çalışan bir tren ve gün içerisinde bu güzergahta 15 defa geliş-gidiş yapacak. Bunu çocuklarımız ve gençlerimiz de gün içinde kullanacak. Bölgemizde çok fazla üniversite yer aldığından üniversite öğrencileri de tercih edecek.

Bu trenin en güzel özelliği 1915 yılında SilahtarağaElektrik Fabrikasına kömür taşımacılığında kullanılması, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı mücadelesinde de silah taşımacılığı yapması açısından memleketimizin kurtulmasına vesile olmuş oluyor."

KAĞITHANE TREN'NİN TARİHİ 
İstanbul’un köklü geçmişe sahip ilçelerinden Kâğıthane’de, bir zamanlar önemli görevler üstlenen bir demir yolu bulunuyordu; adı Haliç-Karadeniz Sahra Hattı… 1915-1916 yıllarında, Birinci Dünya Savaşı koşullarında, ülke İngiltere’yle savaş halinde olduğu için, Silahtar Elektrik Fabrikası’na gelen kömürlerin ithali durdurulmuştu. Zonguldak’tan gelen kömür gemilerini, Rus denizaltıları batırmaya başlamıştı. Bu nedenle Silahtar Elektrik Fabrikası, şehre elektrik veremez hale geldi. Ağaçlı Havzası kömürünü Silahtar Elektrik Fabrikası’na taşımak üzere Ayazağa ve Kağıthane üzerinden geçen bu tren hattı kuruldu.  Hat, toplamda 15 ay içinde bir kolu Çiftalan Havzası’na diğer kolu Ağaçlı Havzası’na gidecek şekilde Karadeniz’i Haliç’e bağladı. Böylece Birinci Dünya Savaşı koşullarında şehrin elektriksiz kalması önlendi.

İstanbul’un işgali döneminde bu tren hattı, depolardaki cephane ve silahların Anadolu’ya kaçırılması için de kullanıldı. Haliç kıyısındaki cephanelerin Karaburun’a nakledilmesi ve İnebolu’ya geçirilmesinde yaklaşık 1 yıl hizmet verdi.

Cumhuriyet döneminde ise bu hat atıl kaldı. 1951-1952 yıllarına kadar sadece asker ve odun sevkiyatı yaptı. Sonrasında hattın rayları Afyon’da bir kömür madeninde kullanılmak üzere söküldü. Bu sökülme ve taşınma sırasında birtakım kayıplar da yaşandı. Afyon’un ardından hattın elde kalan rayları, vagonları ve lokomotifleri; Gelibolu’ya askeri bölgede yer alan bir madende kullanılmak üzere tekrar taşındı. Sonrasındaysa akıbeti bilinmiyor…

Editör: Haber Merkezi