Son zamanlarda artan siyanür ölümlerinin ardından insanların siyanüre ulaşımının denetlenmesiyle ilgili talepler gelmişti. Siyanürü internetten elde etmenin kolaylığı, kişinin ne amaçla kullanacağının bilinmemesi yeni bir intihar vakasının gelme riskini artırıyordu. Geçtiğimiz gün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, siyanür satışına yasak getirileceğini belirten bir açıklama yaptı.

ÖLÜMCÜL SİYANÜR ÇEŞİTLERİNE ERİŞİM KESİLECEK

Öldürücü siyanür kapsamına giren sodyum siyanid (NaCN), potasyum siyanid (KCN), hidrojen siyanür (HCN) ve siyanojen klorür’ün (CNCI) satışları yasaklandı ve yapılan açıklamayla internetten bu maddelere erişimin kesileceği bildirildi. Kurum “ Yeni mevzuat değişikliğiyle, halkımıza piyasa ve internet ortamından siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışına yasak getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

SATIN ALIMLAR TAKİP EDİLECEK

“Son Kullanıcı Beyannamesi” bildirme zorunluluğuyla birlikte mevzuatın gelmesindeki asıl amaç olan siyanür satışlarının takibi gerçekleştirilecek. Kontrolsüz veya şüpheli bir alışveriş hemen tespit edilip müdahale edilecek.