Trafikte muayene denetimiyle ilgili yeni bir sistem geliştirildi. Egzoz muayenesi yapılmamış araçlar, Elektronik Denetleme Sistemi sayesinde tespit edilebilecek.

ELEKTRONİK ORTAMDA TESPİT EDİLECEK

Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan araçların trafikte yaygınlaşmaması için denetleyici bir sistem geliştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni uygulama Elektronik Denetleme Sistemi ile egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış milyonlarca aracı tespit etmeyi planlıyor. Türkiye’de aktif olarak trafiğe çıkan 23 milyon 44 bin 761 araç içerisinde egzoz emisyon ölçümü yaptırmış araç sayısının 17 milyon 500 bin olduğu öğrenildi. Muayenesiz 1 milyon 931 bin aracın trafiğe çıktığını saptayan bakanlık 500 bininin trafiğe çıkmasının insan hayatını tehdit ettiğini belirtti. 1 milyon 431 bin 125 aracın emisyon testi yaptırmadığı anlaşıldı.

CİDDİ YAPTIRIM GELECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni uygulama Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi ile 1 milyon 500 bin aracın tespit edip cezai yaptırım uygulayacak. Emisyon ölçümü yapılmadığı fark edildiği anda araç sahiplerine 1895 TL para cezası verilecek. Standardın dışında egzoza sahip olan araç sahiplerine ise 3 bin 790 lira para cezası verilecek.

Editör: Haber Merkezi