Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkilendirmesiyle AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın başkanlığını ettiği komisyon çalışmalarına başladı.

Erdoğan'a rapor sunulacak

CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerinin Hazine’ye devredilmesine ilişkin komisyon özel bir yasa üzerinde çalışacak. İki hafta içerisinde elde edilen rapor Erdoğan’a sunulacak. Anayasa, bankacılık hukukuü uluslararası hukuk, medeni hukuk ve Siyasi Partiler Yasası çerçevesinde değerlendirilecek.

"Özel Yasa" üzerinde duruluyor

Önceki yıllardaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları nedeniyle yasa değişikliği gerektirdiği dile getirilirken, Adnan Menderes hükümeti dönemindeki gibi “özel bir yasa” üzerinde duruluyor.

Görüş ayrılıkları var

Zaman zaman Hazine bürokratları ve BDDK temsilcilerinin de, çağrıldığı komisyonun çalışmasına göre AKP yönetimi de, hisselerin Hazine’ye devri konusunda bir yasal düzenleme getirilip getirilmeyeceğine karar verecek. Komisyon, nasıl bir formülle yasal düzenleme yapılacağı konusunda da seçenekli formüller ortaya koyacak. Komisyondaki bazı üyeler devir işlemleri için hemen bir yasa değişikliği sunulmasını önerirken birçok üye de AYM'nin geçmişte aldığı kararlara bakarak çekimser yaklaşıyor.

Üyeler görüşlerini belirtti

Komisyonda, kaygılarını dile getiren üyeler, “Eğer Anayasa Mahkemesi kararlarını hukuki olarak doğru ve yerinde kabul edersek bir düzenlemeyi nasıl açıklayacağız” görüşünü dile getiriyor. Bu teze karşılık ise AYM’nin zaman zaman birbiriyle çelişkili kararlar verebildiği, içtihat değişikliğine gidebildiği, bir yasa değişikliğinin sorunu çözebileceği değerlendirmesi yapılıyor. Bazı komisyon üyeleri ise “Özel bir yasa çıkarılması gerekir” görüşünü dile getiriyor. Hisselerle ilgili atılacak bir adımın partiye getirisinin ne olacağı da ayrıca değerlendiriliyor.