İtalyan bir çikolata markası olan Ferrero Spa tarafından üretilen Nutella marka çikolataların içerisine koyulan fındıkların yüzde 75'inin Türkiye'den ithal edildiği biliniyor. Nutella üreticisi Ferrero'nun, Türkiye'den aldığı fındıkları toplayanlar arasında çocuk işçiler olduğu ortaya çıktı.

Fındıkların genellikle çocuk işçiler, kötü şartlarda çalıştırılan tarım işçileri ve göçmenler tarafından toplandığı açıklandı. 

FOTOĞRAFLARLA BELGELENDİ

İddialar fotoğraflarla belgenirken çocukların genellikle Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelerek çalıştıkları da öğrenildi. Fındık toplama aylarında bu görüntülerle fazla karşılaşıldığı ve en çok Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelen çocukların Karadeniz sahillerinde çalıştıkları belirtildi.

EBEVEYNLERİ ÇALIŞTIRMAK İSTİYOR

Aylık kazandıkları miktarın asgari ücretin altında kaldığı ve günlük en fazla 65 lira kazandıklarına da dikkat çekildi. Fındık tarlarının sahipleri çocuk işçileri her ne kadar çalıştırmak istemediklerini söyleseyler de, çocuk işçilerin anne ve babaları çalışmalarından yana. 

Ferrero firmasının denetimsizliğinden dert yakınan tarla sahipleri Ferrero'nun fındıkların hangi şartlarda, kimler tarafından toplandığını bilmediklerini ve sorgulamadıklarını söylüyor. Çocuk işçilerin çalıştırılmasında herhangi bir işlem yapamadıklartını da söyleyen tarla sahipleri buna ancak devlet ve güvenlik güçleri tarafından çözüm bulunabiliceğini aktardılar.

Editör: Haber Merkezi