Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kudüs ve Kıbrıs için önemli açıklamalar yaparken, yeni bir sayfa açılacağının da mesajını verdi.

Sabah'tan Şebnem Bursalı, bugünkü köşesinde Erdoğan'la yaptığı görüşmeye verdi. Bursalı'nın yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

- Cumartesi günü biz de kendisiyle telefonla konuşurken Başkan Erdoğan'ın Kudüs için ne derin bir hüzün duyduğunu hissetmememiz mümkün değildi. 

- Erdoğan, "Kudüs, mukaddeslerine evsahipliği yapan, tüm insanlığın ortak mirasıdır. İsrail'in Kudüs'e ve masum Filistin halkına yönelik hukuk tanımazlığı, insanlık dışı saldırılarının muhatabı bütün Müslümanlardır. İsrail denilen terör devletinin döktüğü bu kana ses çıkarmayanlar bilsinler ki gün gelir süreç kendilerini de vurur" dedi. 

- Başkan Erdoğan, konuşmamız sırasında başta BM ve İslam İşbirliği Teşkilatı olmak üzere uluslararası örgütlerin bir an önce bir adım atmaları konusundaki kararlılığını da tekrarladı. Başkan Erdoğan ile telefon sohbetimizde bir diğer gündem konusu; Kıbrıs idi. Nisan ayı sonunda Cenevre'deki Kıbrıs Zirvesi'nde bir sonuç alınmaması da onu kararlılığından vazgeçirmiş görünmüyor. 

- AB ve BM'nin "Türkiye'nin garantörlüğü kaldırılsın, Türk askeri Kıbrıs'tan uzaklaştırılsın, Kıbrıs'ta güvenliği AB sağlasın" yaklaşımının kesinlikle kabul edilemeyeceğine yönelik Türkiye'nin tutumunu konuşurken Erdoğan'ın söylediği sözler, dış politikada yeni bir sayfa açmaya aday.

- AB'nin ikircikli tutumu, Yunanistan ve diğer ülkelerin Rum kesimini muhatap alıp KKTC'yi yok sayması ile ilgili son derece tavırlı olduğunu belli eden Erdoğan'ın şu sözleri Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesindeki Türkiye'nin tutumunu bir adım daha ileri taşıyor: "Bizim; Kıbrıs'ı Rumların tasallutuna bırakmamız diye bir şey sözkonusu bile olamaz. Türk askerinin çekilmesi teklif dahi edilemez. Biz, önümüzdeki günlerde uluslararası platformlarda ülkelerle diplomasiye devam edeceğiz. Bugüne kadar KKTC'ye yönelik tutumları belli, fakat biz Kıbrıs Türk halkının hakkını sonuna kadar arayacağız. Ama şu kadarını söyleyeyim ki; kendimizden başka kimseye güvenmiyoruz..."

- Erdoğan'ın bu sözlerinden anlaşılacağı gibi, bu yaz Kıbrıs konusu hayli sıcak bir gündem olarak yerini koruyacak. Önümüzdeki aylarda Cenevre veya New York'ta yeni bir Kıbrıs Zirvesi yapılmasının planlandığı biliniyor. Başkan Erdoğan, eğer bir aksilik olmazsa Kurban Bayramı'nın birinci gününe denk gelen 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla KKTC'de olacağını da belirtti.