Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Türkiye, bu eserle beraber büyüklüğünü, birikimini ve artan gücünü yansıtan bir başyapıt ortaya çıkardı. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023'e giden süreçte Türkevi binamız, uluslararası toplumdaki yerimizin de bir yansıması olacaktır." dedi.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

- Bu eserle New York'un siluetine tarihi ve geleneksel mimarimizin zarafetini yansıtıyoruz. Gururluyuz, mimar, mühendis, işçi kardeşlerimizin alın teriyle muhteşem bir eserin inşasını tamamladık. Burada kullanılan malzeme, tefrişat unsurları büyük ölçüde Türkiye'den getirildi.

- Mimari ve mühendisliğin en son imkanlarının kullandığı binamızın tasarımı çevreye duyarlılık esasına göre yapıldı. Türkiye bu eserle beraber büyüklüğünü, birikimini ve artan gücünü yansıtan bir başyapıt ortaya çıkardı.

- Binanın bugünkü konuma gelmesinde birçok ismin payı var. Rahmetli Süleyman Demirel başta olmak üzere merhum İhsan Sabri Çağlayangil tarafından devletimize kazandırılan arsa üstüne yükseldi.

- Kültürümüzde müstesna bir yere sahip laleden ilham alınarak Selçuklu motifleri gibi geleneksel öğelerle bezenerek tasarlanan yeni mimarisiyle Türkevi'ne tekrar kavuştuk. BM'deki Daimi Temsilciliğimize ve New York Başkonsolosluğumuza ev sahipliği yapacak. BM binasının tam karşısında bu denli önemli eseri hayata geçirmemiz ayrı bir anlam taşıyor.

- Türkiye BM'nin kurucu üyelerinden biri olarak uluslararası barış, güvenliğin tesisi için gösterilen çabalara aktif katkı sağlıyor. Üstlendiğimiz sorumlulukları başarıyla yerine getirdik, getiriyoruz. Küresel sorunlarının çözülmesi için yoğun gayret sarf ediyoruz. 'Dünya beşten büyüktür' diyerek çok kutuplu,merkezli, kültürlü daha kapsayıcı adil ve küresel bir düzeni savunuyoruz.

- Dış politikalarımızla uluslararası alanda etkin rol üstlenerek milyonlarca mazlum göçmene kapılarımızı açarak daha adil sistemin hayata geçirilmesi için çaba harcıyoruz. Türkevi binamız adalete, barışa olan inancımızın bir sembolüdür. Büyüyen, gelişen, güçlenen Türkiye'nin diplomatik ağırlığı ve vizyonun yeni bir nişanesini burada yükselttik.

- 2023'e giden süreçte Türkevi binamız uluslararası toplumda bir yansıması olacaktır. Temeline bırakmış olduğum mektubumda da vurduğumuz gibi binamız inşallah uzunca süre hizmet verecektir. Yeni Türkevi BM'nin ve üye ülkelerin faaliyetlerine hizmet vermeye hazırdır.

- Türkevi, ABD'de yaşayan vatandaş, soydaş, akraba ve dost topluluklara da yeni bir çatı olacaktır. Başkonsolosluk hizmetlerimiz burada çok daha verimli şekilde yürütülecektir. Siyasi, ekonomik ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak yeni binamızın gerçek bir cazibe merkezi olarak faaliyet göstereceğine inanıyorum.

- Atalarımız şerefül mekân bil mekin, yani bir mekana şeref katan oradaki insanlardır, diyor. Türkevi'nin içinde çalışacak, yaşayacak, ziyarete gelecek insanların samimiyetle sahiplenmesiyle, kullanmasıyla arzu ettiğimiz konuma geleceğini düşünüyorum. Türkevi binamızın herkese açık olduğunun altını tekrar çiziyorum. Dışişleri Bakanlığımızın da binanın işletmesini bu kucaklayıcı anlayışla yürüteceğinden şüphe duymuyorum.

- Yeni Türkevi'nin devletimize, milletimize, Türk-Amerikan toplumuna, Dışişleri Bakanlığımıza, BM'ye ve New York'a hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen tüm kurumlarımızı, mimarından mühendisine ve işçisine herkesi tebrik ediyorum. Açılışa gösterdiğiniz ilgi ve katılımdan dolayı değerli misafirlerinize teşekkür ediyorum. Hepinizi bir defa daha sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Kalın sağlıcakla.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra da New York’taki Yeni Türkevi Binasında TURKEN Vakfı heyetini kabul etti.

Erdoğan, buradaki açıklamasında da şöyle konuştu:

- Salgın sürecinde ABD'deki Müslüman kardeşlerimize yönelik desteklerinizi sürdürdüğünüzü biliyorum. Çabalarınızdan dolayı sizleri tebrik ediyorum. 

- Sağladığınız imkanlar sayesinde onlarca kardeşimizin kaygılarını giderdiniz. 500'ü aşkın öğrenciye hizmet sunması takdire şayandır. New York'taki yurdunda tamamlanarak hizmet vermeye başlayacağına inanıyorum. Gençlerine sırtını dönen onların ruh ve gönül imarı için gerekli düzeni göstermeye bir milletin istikbali tehdit altında demektir. 

- Hükümetlerimiz döneminde yürüttüğümüz gençlerle ilgili durumlara hassasiyetle yaklaştık. Devletimizin kurumların burs ve derslerden vakıflarımızın teşvik edilmesine dek kendilerine her imkanı sunduk.

- Vakfımızın gerçekleştirdiği örnek faaliyetler çağımızın vebası olan İslam düşmanlığına karşıda önemli katkılar sağlıyor. Bu programın önümüzdeki yıllarda katılımcı sayısının daha da artırılarak sürdürülmesini temenni ediyorum. 

- İster DEAŞ, ister PKK, ister FETÖ olsun bizim terör örgütlerine kaptıracak tek bir gencimiz tek bir evladımız yoktur. Bilerek ya da bilmeyerek bu yapıların ağına düşen, elinden tutamadığımız her bir gencin sızını yüreğimizde hissediyoruz. 
- Karşımızdakiler bir gence ulaşıyorsa, biz yüzlercesine binlercesine ulaşmaya gayret göstereceğiz. Her kesimden gençlerimize sahip çıkma konusunda siz kardeşlerime güveniyorum. Her fırsatta gençlerimize şu hususları anlatıyorum: Sizler sıradan bir milletin evlatları değilsiniz. Başınızı asla yere eğmeyin. Öz güveninizi asla kaybetmeyin. Çok yakında önemli sorumluluklar üstlenecek ülkemize aşkla sevda ile hizmet edeceksiniz. Sizlerden sadece eğitiminize odaklanmanızı, ülkeniz için hayal kurmaya devam etmenizi istiyorum.

Editör: Haber Merkezi