22 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu: 1 milyon Suriyelinin dönüşünü sağlayacak projenin detayları netleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu: 1 milyon Suriyelinin dönüşünü sağlayacak projenin detayları netleşti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "1 milyon Suriyelinin dönüşünü sağlayacak proje hazırlığındayız" sözleriyle duyurduğu çalışmanın detayları netleşiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "1 milyon Suriyelinin dönüşünü sağlayacak proje hazırlığındayız" dediği çalışmanın detayları netleşiyor. Suriye'nin kuzeyinde oluşturulan güvenli bölgelere şu ana kadar 500 bin Suriyeli döndü. Suriye'de yerinden edilenlerle birlikte bu rakam yükselirken, Türkiye'deki sığınmacıların gönüllü dönüşü için büyük bir adım daha atılacak. Çok yönlü bir dönüş süreci başlatılacak, AFAD koordinasyonunda gönüllü dönüşü teşvik edecek projeler desteklenecek.

Yurt dışı ve yurt içinden hayır kurumu ve STK'ların desteğiyle bölgede kalıcı konut, altyapı ve üstyapı, sağlık ve eğitim alanlarında çok yönlü çalışmalar yapılacak. Erdoğan, birçok liderle temasında mülteci krizinin çözümünde bölgeye kalıcı konut yapılmasını önermiş, herkesi buna destek vermeye çağırmıştı. Azez, Cerablus, El Bab, Tel Abyad ve Rasulayn başta olmak üzere 13 ayrı bölgede kalıcı konutlar inşa edilecek. Bu konutlar alçak katlı olacak şekilde yapılacak.

Bölgedeki okul ve hastanelerin kapasitesi genişletilecek. Hasar görenlerin tadilatı yapılacak. Enerji ve su gibi temel gereksinimleri karşılayacak yatırımların yanı sıra bölgede iş dünyası ve dünyadan gelecek destekle iş imkanı da oluşturulacak. Atıl araziler Türkiye'den gönüllü dönen Suriyelilerle ekonomiye kazandırılacak. Yerel meclislerin tarım ofisleriyle birlikte tarımsal strateji geliştirilecek. Kendi kendine yeter duruma gelen bölge halkı iş imkanına kavuşacak.

Proje şartlarının oluşmasıyla ilk etapta 1 milyon Suriyelinin güvenli bölgelere dönmesi planlanıyor. Yeni Şafak'ın haberine göre Türkiye'den El-Bab'a dönen Meclis Üyesi Abdelhamid El-Zahir şunları söyledi:

"Hayatım normale döndü. Türkiye sayesinde güvenli bir ortamda, ailemle kendi toprağımda yaşıyorum. Çocuklarım okullarına devam ediyor. Hayata geçirilecek projeyle 1 milyon değil, 2-3 milyon Suriyeli dönebilir. Türkiye'ye minnettarız. Bu proje sayesinde Suriye halkının vatan hasreti sona erecek."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *