Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Sporcu Bursu Tanıtım Toplantısı'na katıldı. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Bugün spor alanında çığır açacak projeyi tanıtmak için bir aradayız. Türk sporuna yükseköğretimde yüzde yüz destek programının hayırlı olmasını diliyorum. Bizim çocukluğumuzda spor yapan çocuklara adeta hayta yaftası yapılırdı. Çocukken kağıttan toplar yapardık, sokak aralarında oynardık. Gelişmiş ülkelerde spor etkinlikleri eğitim öğretim hayatının ayrılmaz bir parçası olarak görülür, sporcular da el üstünde tutulurdu. Stanford Üniversitesi olimpiyatlarda 280 madalya elde etmiştir. Diğer nitelikli üniversitelerde de benzer başarı tablosu ile karşılaşıyoruz. Bu kurumların sporda da parlak neticeler alması tesadüfi değil. Bu, sporla eğitimi birbirini destekleyen unsurlar olarak görmenin bir sonucudur. 

Türkiye bizim dönemimizde spor altyapsında da çağ atlamıştır. Ülkemizdeki toplam tesis sayısını 1575'ten 3903'e yükselttik. Artık büyük çoğunluğu ömrünü tamamlamış olan staydumları yıkıp yerlerine yüksek kapasiteli yeni tesisler inşa ettik. Stadyumlardan 32'sini tamamladık, 12 stadyumun yapımı devam ediyor, 4'ünün de proje ve ihale süreci sürüyor. Faal sporcu sayımız ise son 18 yılda 206 binden 3 milyon 623 bine ulaştı. 

Başarının, emeğin takdir edilmesi de önemlidir. Daha büyük başarının öncüsü olacaktır. Devlet olarak farklı mali destek programlarını uygulamaya aldık. Gündüzlü sporcumuza aylık 565 lira, yatılı sporcumuza ise aylık 706 lira harçlık ödemesi yapıyoruz. Üniversiteyi kazanan bütün milli sporcularımıza burs veriyor, yurtlarda barınma önceliği tanıyoruz. Bu desteğin karşılığını tüm branşlarda artan madalya sayıları ile görmeye başladık. 2019'da sporcularımız 8800'ün üzerinde madalya ile hepimizi sevindirdi. Önümüzdeki yıl düzenlenecek olan Tokyo Olimpiyat Oyunları'na kazanılan kota sayımız da 10 branşta 53'e ulaştı. Koronavirüs salgınına rağmen sporcularımız üstün başarılar gösterdi. Yüzmede, serbest dalışta, modern pentatlonda, jimnastikte Avrupa ve dünya şampiyonlukları kazandık. 

"TÜRK SPORUNA ÇAĞ ATLATACAK PROTOKOL"

Türkiye'yi aydınlık yarınlara sporda, sanatta, kültürde gençlerimiz taşıyacaktır. Hepimizin görevi gençlere hayallerini gerçekleştirebilecekleri ortamı sağlamaktır. Sporcu burslarını bu çerçevede önemli bir adım olarak görüyorum. Genç sporcularımız kazandıkları bölümlerde yüzde yüz burslu olarak okuyabilecekler. Bu şekilde kendilerini yetiştiren sporcularımız arkadan gelen nesillere destek ve örnek olacaklardır. 76 sporcumuzun yararlandığı projemizin ileri ki dönemlerde genişletilmesi önem taşıyor. Bu çalışmaları inşallah ortaokul ve ilkokula da teşmil ediyoruz.

Başta 538 kontenjan ile ortaöğretimde bunu hayata geçiriyoruz. Milli sporcu bursu mutabakatının sporcularımıza, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Türk sporuna çağ atlatacak protokolün hayata geçirilmesinde emeği olanlara teşekkür ediyorum. 

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, burs alan 76 sporcu ve öğrencinin imzaladığı forma, Bakan Kasapoğlu tarafından günün anısına takdim edildi. Sporcu öğrencilere hediyelerini ise Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Bu sporcular arasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2003 yılında açılışını yaptığı Rize Saynur Yardımcı Kadın Doğum Hastanesinde, açılış günü dünyaya gelen ve birlikte fotoğraf çekildiği, modern pentatlonda Yıldızlar Türkiye Şampiyonu ve dünya üçüncüsü Selen Gülel de yer aldı. Erdoğan, daha sonra katılımcılarla anı fotoğrafı çektirdi.