AK Parti'nin pazartesi günü yapılan MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın afetlerle ilgili yeni bir yapılanmaya gidilmesi talimatını verdiği ortaya çıktı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında konuyu gündeme getirirken, şu ifadeleri kullandı:

"Pazartesi günü yapılan AK Parti MYK toplantısında orman yangınları masaya yatırılıyor. Kapsamlı değerlendirmeler yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Afetlerle mücadelede yeni bir yapılanmaya gidilecek” diyor. “Para pul hesabı yapmadan vatandaşımıza her şeyi verelim” diye ekliyor.

Marmara depreminde tam anlamıyla devlet enkazın altında kalmıştı. Ankara üç gün sonra depremin büyüklüğünü öğrenebilmişti. Kızılay ise tel tel dökülmüş, vatandaşlarımız kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalışmıştı.

Afetler karşısındaki kargaşayı gidermek için AFAD kuruldu. Kızılay yeniden yapılandırıldı, Sağlık Bakanlığı’nın UMKE ekibi ortaya çıktı. İtfaiye ekiplerimiz koordinasyon çerçevesinde yararlı hizmetler verdi. Depremin, selin vurduğu yerleşim yerleri TOKİ ile ayağa kaldırıldı.

Ancak her afet yeni dersler içeriyor. Günlerce süren orman yangınları ise şimdiye kadar olmadığı kadar büyük sonuçlar ortaya çıkardı.

AK Parti MYK’da Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni yapılandırılmaya gidileceğini söyleyince, afetlerin tek elden ve tek merkezden yönetimi üzerinde duruluyor.

Evet bir yandan çıkan yangını söndüreceksiniz ama aynı zamanda toplumsal psikolojiyi de yönetmeniz gerekecek. Yani yangında ateş sadece bir yere düşmüyor. Hele sosyal medya çağında aynı zamanda birkaç şeyi birbirine uyum içinde yönetmeniz gerekiyor.

Afet yönetimi konusunda 4 başlık üzerinde duruluyor.

1- Afetle mücadele yönetimi

2- İletişimin yönetimi

3- Siyasetin yönetimi

4- Toplumsal psikolojinin yönetimi

Bunun birini ya da birkaçını yapsanız ama örneğin siyaset ya da iletişim boyutunu eksik bıraksanız olmuyor. O nedenle hepsini aynı anda ve aynı merkezden yönetmek gerekiyor.

Anladığım kadarıyla, afetlerle mücadelede yeniden yapılandırmaya gidilirken sil baştan yeni bir yapı ortaya çıkarılmıyor. AFAD’ın merkezde yer aldığı, onun etrafında iletişim, siyaset ve toplumsal psikolojinin de yönetildiği yeni bir yapılanma planlanıyor.

Editör: Haber Merkezi