Türkiye, koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, depremler de kendisini gösteriyor.

Son günlerde Akdeniz, Ege ve Anadolu'da peş peşe sarsıntılar yaşanırken, deprem uzmanı jeofizik mühendisi Atakan Yüklü'den ürküten bir açıklama geldi.

Yüklü, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

- Bizim şunu bilmemiz gerekiyor. Deprem olacak mı olmayacak mı tartışmasından ziyade, depreme karşı ne yapıyoruz? Nasıl hazırlık yapıyoruz, öncesinde onu tartışmalıyız.

- Şu anki koronavirüs salgını için nasıl ki Bilim Kurulu üyeleri var, deprem için de Deprem Bilim Kurulu üyelerinin olması gerekiyor. Bunu her bölge için yapmalıyız.

- Bu çalışmaları yapacak üniversitelerimizde yeterli sayıda akademisyenimiz var. Jeofizik, jeoloji mühendislerinin içinde olacağı bilim kurulu oluşturulması gerekiyor.

- Deprem öldürmüyor, ihmalkarlığımız öldürüyor. 

- Helen Yayı dediğimiz bir yay var. Burada depremler sıklıkla oluyor. 

- Antik kentlere de baktığınız zaman, depremden terk edilmiş kentler görüyoruz. Bu durum tsunamiyi de beraberinde getirir. 
- Bizim 1999 yılı öncesinde yapılmış yapıları elden geçirmemiz gerekiyor. Hızlı bir şekilde bunların incelenmesi lazım ki riskli binalardan insanlarımızı tahliye edelim.

- Sahilde bulunan illerde tsunami tehlikesi de olacaktır. Gevşek zeminler dediğimiz alüvyon zeminlerde sıvılaşmadan dolayı daha hızlı bir yıkım söz konusu olacaktır.

- Bölgede 7’nin üzerinde deprem bekleniyor. Helen-Girit Yayı dediğimiz kısımda 7’nin üzerinde büyük bir deprem bekleniyor. Şu anda 6.5 şiddetinde depremlerin olması, depremin enerjisinin boşalacağı anlamına gelmiyor.

- Çünkü bunlardan binlerce olması gerekiyor ki siz oradaki enerjiyi boşaltabilesiniz. Şu anda bir sıkıştırma söz konusu, yani Afrika levhası Anadolu’ya hareket ediyor. 7 büyüklüğündeki depremin oluşmasından dolayı tsunami de beklenecektir.

Editör: Haber Merkezi