İstanbul'da deprem kaçınılmaz. Ülkemizdeki ve dünyadaki bilim insanları İstanbul'da en geç 2045 yılına kadar büyüklüğü 7.6'ya kadar çıkabilecek bir depremin olmasına kesin gözüyle bakıyor. 

Dün yaşanılan 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra birçok konu üzerinde saatlerce tartışıldı. Ancak deprem anında veya sonrasında hayatı büyük bir şekilde etkileyecek "metrobüs köprüleri"nden yeteri kadar bahsedilmedi.

BÜYÜK BİR ETKİSİ OLACAK

İstanbul'un en aktif yollarından birisi D-100 karayolunda bulunan metrobüs köprüleri düşünüldüğünden daha fazla tehlike saçıyor. Beklenen büyük İstanbul depreminin yaşandığı anda çökecek bir veya birden fazla köprü, hayatı tam anlamıyla durduracak.

Akrabasına, eşine, dostuna ulaşmak isteyen vatandaşlar yıkılan köprüler dolayısıyla trafikte kilitlenip kalacak. Ancak daha da önemlisi ambulansların, itfaiyenin ve yardım götürecek her türlü aracın geçişi imkansızlaşacak. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin resmi internet sitesinde deprem büyüklüklerine göre oluşturulan senaryolarda bu ve benzeri köprülerin yıkılması gibi olayların yaşanacağı ise daha önceden belirtildi. Bugünden itibaren geç kalmaksızın; İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları'nın ortak çalışmasıyla çözüme kavuşturulması şart. 

YER ALTINA ÇEKİLMELİ

Neredeyse İstanbul'un bir ucundan diğer bir ucuna ulaşan metrobüslerin duraklarında bulunan köprü sayısı 25'i geçkin durumda. Normal şartlarda bile sağlamlığı tartışılan bu metrobüs köprülerinin acil olarak çözüme kavuşturulması gerekmekte. Geçtiğimiz yıllarda Cennet Mahallesi durağında hayata geçirilen yer altı geçidi örnek teşkil etmesi açısından büyük bir önem taşıyor.

Editör: Haber Merkezi