Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM'de bakanlığının bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

- 10 büyükelçi meselesini Biden çözmedi. Büyükelçiler aptalca hata yaptılar ve geri adım attılar.Ondan sonra biz de gerekeni yaptık. Aksi takdirde sınırdışı edileceklerdi.

- Kafkasya'da, Can Azerbaycan'la birlikte bölgesel barış ve refahı inşa etmek için yoğun diplomatik gayret içindeyiz.Yakında Ermenistan'la normalleşme adımları için karşılıklı Özel Temsilciler atayacağız. Her adımda Azerbaycan'la birlikte hareket edeceğiz.

- Libya'da barış ve istikrarın anahtarı olmaya devam ediyoruz. Seçimler öncesi tüm taraflarla temas halindeyiz. Yarın(bugün) Libya Meclis Başkan Vekili'nin başkanlığında karma bir Meclis heyeti ülkemize gelecek.

- Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan krizin yatıştırılması için yoğun bir diplomasi yürütüyoruz. Bölgemiz yeni bir çatışmayı kaldıramaz. Hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem ben mevkidaşlarımızla düzenli temas halindeyiz.

- Afganistan'da öngörülü ve cesur bir kararla Büyükelçiliği'ni faal tutan tek NATO ülkesi olduk.Bugün başta AB Temsilciliği olmak üzere birçok ülke Kabil'e geri dönmeye hazırlanıyor.Tüm dünyanın yaptığı gibi Taliban'la kademeli bir angajmana girdik.Bu angajman sayesinde Maarif Vakfımızın 45 okul ve eğitim merkezi faal. Bunlardan 10'u kız okulu.Sadece eleştirerek, kızarak, hariçten gazel okuyarak diplomasi yapılmaz. Bizzat sahada olarak, konuşarak, yani diplomasiyle sonuç alınır. 
- Kızılay, AFAD, TİKA ve derneklerimizle insani yardımlarımızı ulaştırıyoruz.Kabil'den ülkemize charter uçuşları başladı. Bu uçuşlarla ülkemizdeki Afganlar Kabil'e geri dönüyorlar.İş insanlarımız da faaliyetlerine başlıyor. Şu anda MÜSİAD'dan bir heyetimiz Kabil'de.Haftaya Pakistan'da Afganistan konulu İİT Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısına katılacağız. Bilahare, Kabil'e daha önce açıkladığım Bakanlar ziyaretini de gerçekleştireceğiz.

- Doğu Akdeniz'de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin meşru hak ve çıkarlarını korumak için sahada ve masada gerekeni yapmaya devam ediyoruz. Bu yıl, Yunanistan ve Rum kesimi tam 6 kez kıta sahanlığımıza üçüncü ülke bayraklı araştırma gemilerini göndermeye çalıştı. İlgili ülkeler nezdindeki girişimlerimiz ve Silahlı Kuvvetlerimizin sahadaki mevcudiyetiyle hepsini engelledik. Daha önce de söylediğimiz gibi masaysa masa, sahaysa saha. Hepsine hazırız.

- 2021'de iklim, göç, güvenlik ve sağlık alanlarında üç yeni Yüksek Düzeyli Diyalog Mekanizması kurduk ve ilk toplantıları yaptık. NATO'nun yeni Stratejik Konsepti'nin hazırlanmasında önemli katkılar sağlıyoruz.Fransa'yla üst düzey diyalog kanallarını yeniden canlandırdık. 

- Almanya'da yeni kurulan hükümetle aynı anlayışla çalışmaya hazırız.Geçtiğimiz ay İspanya'yla yaptığımız Hükümetlerarası Zirve'de ilişkilerimizi "Kapsamlı Ortaklık" düzeyine çıkardık.Macaristan'la da Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısı gerçekleştirdik.

- ABD'yle bir yandan sorunların çözümüne odaklanırken, bir yandan da 100 milyar Dolar ticaret hacmi hedefi dahil işbirliğimizi farklı alanlarda geliştirmek için çalışıyoruz.G20 Zirvesi marjında Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Biden arasındaki görüşmede, ilişkilerimizin tüm boyutlarının ele alınacağı stratejik diyalog mekanizması kurulması kararlaştırılmıştı.Riga'da Dışişleri Bakanı Blinken'la bu konunun detaylarını çalıştık.
 

Editör: Haber Merkezi