Rusya ile Türkiye arasındaki ortaklık sonucu direkt doğalgaz akışı sağlayacak olan TürkAkım’la birlikte ülkeye giren doğal faz fiyatının gelene kadar ulaştığı ücret indirim fikirlerini ortadan kaldırabilir.

ÜLKEYE ULAŞIRKEN FİYATI ARTIYOR

TürkAkım ile Türkiye Rusya arasındaki anlaşmanın fiyat konusundaki detayları belirsizliğini koruyor. Doğal gaz konusunda ülkemizdeki fiyatlandırmalar düşünüldüğünde vatandaşın tek beklediği şey daha makul bir ay sonu faturasıyla karşılaşmakken, ülkemize gelen kadar doğal gazın ulaştığı fiyat herhangi bir indirim kararının önünü kapatacak türden.

ENERJİ PİYASASI VERİLERİ AÇIKLADI

Enerji piyasasından elde edilen verilere göre Avrupa’da bin metreküp doğal gaz 110-120 dolar civarında seyrederken Türkiye’ye gelen gazın fiyatı 250-280 dolara ulaşıyor. TürkAkım’ın doğal gaz kaynağını daha güvenli hale getirdiği, fakat fiyatlandırmada herhangi bir değişikliğe neden olmadığı açıklandı.

“SADECE GÜZERGÂHI DEĞİŞTİ”

Eski BOTAŞ Doğalgaz Daire Başkanı ve enerji piyasası uzmanı Arif Aktürk TürkAkım’ın sağladığı hatla doğal gazın güzergâhının değiştiğini fiyatta bir değişikliğin olmayacağını belirtti. Aktürk “Daha önce Rus gazı Ukrayna üzerinden Türkiye’ye geliyordu. TürkAkım ile daha güvenli bir güzergâh sağlanmış oldu. Fakat sözleşmede bir değişiklik söz konusu olmadı” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 2'LİK BİR İNDİRİM OLABİLİR"

Global Eneji Değeri Başkanı Murat Dilek ise yüzde 2 oranında bir indirimin gelebileceğini söyledi. TürkAkım ile Türkiye'ye gelen gazda yüzde 2'lik bir indirimin gelebileceğini söyleyen Dilek "TürkAkım ile gelen gazda Bulgaristan için yüzde 5'lik bir indirim söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı. 

FATURALARIN MALİYETİ ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE YİRMİSİ

Türkiye'de doğal gaz faturası vatandaşın bütçesinin sarsarken bu rakam diğer faturalarla birleştiğinde daha vahim bir hal alıyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin açıkladığı rakamlara göre asgari ücretin yüzde 10'u doğal gaz faturası. Diğer faturalar dahil edildiğindeyse bu rakam yüzde 20'yi buluyor.

DOĞAL GAZ ARTIŞI ASGARİ ÜCRET ZAMMINDAN FAZLA

Doğal gazın vatandaşın bütçesine yarattığı bir diğer handikap ise kombi kullanımının elektriğe ve suya olan fiyat etkisi. Hem elektirik harcayan kombiler sıcak suyun kullanılması için de mecbur. Bununla beraber geçtiğimiz yıl doğal gaza yapılan toplam zam oranının asgari ücret zammından fazla olması, asgari ücrete yüzde 15 zam yapılırken doğal gaza yüzde 37 oranında zam yapılması durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Yetkililerin doğal gaz konusundaki son fiyatlandırma politikası merakla bekleniyor. 

Editör: Haber Merkezi