"Avrupa ülkelerinin yarısından fazlası son iki haftada yüzde 10'dan fazla vaka artışı yaşadı" diyen Kluge, yedi ülkede de vakaların en az ikiye katlandığını söylerken, "Bu tablo herkesi uyandırmalı" ifadesini kullandı.

Kluge, ‘karantina süresinde en ufak kısalmanın bile bireysel ve toplumsal açıdan büyük bir etkiye yol açabileceğini bildiğini’ söyleyip, ülkelere süreyi kısaltmak açısından uzmanlarla görüşerek güvenli seçenekleri tercih etme çağrısında bulundu. 

"AVRUPA'DAKİ VAKA ARTIŞI ENDİŞE VERİCİ"

DSÖ, Avrupa'da koronavirüs vakalarının sayısının artmasını "endişe verici" olarak nitelendirerek, eylül ayındaki sayıların "bir uyarı işareti" olması gerektiğini bildirdi. 

Koronavirüs testlerinin yaygınlaşması ile vaka sayısının da yüksek çıktığını belirten Kluge, buna rağmen vaka sayısının "endişe verici" düzeyde olduğunu kaydetti. Kluge, "Eylül ayı sayıları hepimiz için bir uyarı işareti olmalı" şeklinde konuştu.

"Pandeminin ne yönde gelişeceği bizim elimizde" diyen Kluge, "Bir kere geri püskürtmeyi başardık, yine geri püskürtebiliriz" ifadelerini kullandı. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü, salgını önlemek için testlerin yaygınlaştırılması, ellerin yıkanması, sosyal mesafenin korunması, bunun mümkün olmadığı durumlarda koruyucu maske takılması ve geniş katılımlı etkinliklerden uzak durulması gibi etkili tedbirlere uyulması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

"14 GÜNLÜK KARANTİNA TAVSİYESİNİ DEĞİŞTİRMEYECEĞİZ"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüsünün Avrupa'daki yayılma hızının yeniden arttığına dikkat çekerek ülkeleri 14 günlük karantina süresini kısaltmamaya çağırdı. DSÖ, kendilerinin 14 günlük tavsiyesinin bilimsel verilere dayandığını ve bunu değiştirmeyeceklerini açıkladı.

DSÖ’nün Avrupa teşkilatının üst düzey yetkililerinden Catherine Smallwood, "14 günlük karantina tavsiyemiz, kuluçka süresine ve hastalığın bulaşmasına dair bildiklerimize dayanıyor. Bunu ancak, bilimsel verilerdeki bir değişikliğe dayalı olarak gözden geçiririz" dedi.

Editör: Haber Merkezi