İstanbul
Açık
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Dünyaca ünlü ABD gazetesinden skandal çıkışı: İran'dan sonra Türkiye...

Dünyaca ünlü ABD gazetesinden skandal çıkışı: İran'dan sonra Türkiye...

WSJ’de yayımlanan makalede Türkiye’nin NATO üyeliğinin tartışılması gerektiği iddiası gündem oldu.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden The Wall Street Journal’da yayımlanan bir makale, Türkiye hakkında kullanılan ifadeler nedeniyle dikkatleri üzerine çekti. Yazıda, Orta Doğu’daki dengelerin değişmesi halinde Türkiye’nin bölgesel etkisinin sınırlandırılması gerektiği yönünde değerlendirmelere yer verilmesi, Ankara’ya yönelik açık bir rahatsızlığın göstergesi olarak yorumlandı.

Özellikle İran’ın bölgedeki gücünün zayıflaması durumunda ortaya çıkabilecek yeni güç dengesinde Türkiye’nin rolüne ilişkin ifadeler, uluslararası kamuoyunda tartışma yaratabilecek nitelikte.

Makalenin Yazarı ABD Savunma Çevreleriyle Bağlantılı

Söz konusu yazı, İsrail’e yakınlığıyla bilinen Murdoch ailesine ait The Wall Street Journal gazetesinde yayımlandı. Makalenin yazarı Bradley Martin’in, ABD Savunma Bakanlığı ile bağlantılı çalışmaları bulunan Yakın Doğu Stratejik Çalışmalar Merkezi’nin genel müdürü olduğu belirtiliyor.

Martin yazısında, İran’ın bölgesel etkisinin ortadan kalkması halinde oluşabilecek boşluğun Türkiye tarafından doldurulmaması gerektiğini savundu. Bu değerlendirme, ABD ve İsrail’in bölgedeki stratejik hesaplarının Türkiye faktörünü yakından izlediğini gösteren bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor.

“Türkiye’nin NATO Üyeliği Gözden Geçirilmeli”

Makalenin en dikkat çeken bölümlerinden birinde ise Türkiye’nin NATO’daki konumu hedef alındı. Yazıda, Türkiye’nin son yıllarda ABD dış politikasıyla farklı pozisyonlar aldığı iddia edilerek şu görüşlere yer verildi:

“NATO, Türkiye ile ilişkisini sürdürmeli mi? İran rejimi düştükten sonra Orta Doğu’daki rolü ne olmalı? Bu soruları değerlendirirken ABD, Türkiye’nin ABD dış politikasına karşı çıktığını ve müttefikleri için baş ağrısı olduğunu unutmamalıdır.”

Yazıda ayrıca ABD ve İsrail’in İran politikalarına değinilerek Türkiye’nin bölgedeki hamlelerinin dikkatle izlenmesi gerektiği vurgulandı.

Erdoğan’ın Açıklamaları da Yazıya Girdi

Makalenin ilgili bölümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirmelerine de yer verildi. Erdoğan’ın sözleri şu şekilde aktarıldı:

“ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları uluslararası hukukun açık bir ihlalidir.”

Yazıda ayrıca Erdoğan’ın İran’daki gelişmeler ve bölgedeki siyasi dengelerle ilgili mesajlarına da değinildi.