Alışveriş çılgınlığı olarak adlandırılan "Kara Cuma" indirim günleri gün yüzüne çıkmamış birçok sorunu da ortaya çıkardı. İnternet alt yapısının yetersiz kalması, sitelerin yüksek trafik bandını kaldıramaması derken zincirin son halkasına ise kargo firmaları eklendi. Birçok kargo firmasının web sitesi uzun süre kullanılamaz hale gelirken, şubelerin ise kargo alımını durdurduğu iddia edildi. 

İnternet üzerinden yapılan alışveriş çılgınlığı "Black Friday" kargo firmalarını darmadağın etti. Ortalama bir şubeye günde 2500'den fazla paket geldi. Gece gündüz çalışmalara ara vermeyen yetkililer bu özveriye rağmen birçok konuda eksik kaldı. 

GENEL MÜDÜR İŞİNDEN AYRILDI!

N11, Trendyol, GittiGidiyor, Amazon ve HepsiBurada gibi e-ticaret siteleri Kasım ayında "Kara Cuma"ya özel indirimlerle damga vururken diğer yandan teknik altyapısındaki yetersizlik nedeniyle eleşitirilerin merkezine oturdu. Öte yandan kargo firmaları da bu eleştirilerden nasibini aldı. Dağıtım ve alım yapmakta güçlük çeken kargo şirketlerinden Yurtiçi Kargo'nun, uzun yıllardır çalıştığı Genel Müdürü'yle yolları ayırdığı iddia edildi. 

GÜNLÜK SINIR MI KONULDU?

İndirim ve kampanya günlerinin başlamasıyla birlikte internet siteleri milyonlarca paketi müşterileriyle buluşturmak üzere kargoya verdi. 

Türkiye genelinde 10 milyondan fazla paket kargo firmaları aracılığıyla alıcıya ulaşmaya çalışıyor. Ancak yaşanan yoğunluk birçok işi sekteye uğrattı. Firmalar da dağıtımın verimli bir şekilde yapılabilmesi ve şubelerdeki yığılmaların önüne geçilebilmesi adına tedbirler almaya başladı. Bir iddiaya göre birçok kargo şirketi e-ticaret sitelerine her şubelerine alınmak üzere maksimum 25 kargoyla sınırlandırdı. Öte yandan şubelerde oluşan yoğunluk ve yığın sebebiyle hala kargosu eline ulaşmayan alıcılar hem e-ticaret sitelerini hem de kargo şirketlerini aramaya başladı. 

FAZLA MI ÇALIŞTIRILIYORLAR?

Son yıllarda aynı dönemde yaşanan alışveriş çılgınlığı bu yıl iyice hat safhaya çıktı. Sitelerin yetersizliğine ve altyapıda yaşanan sorunlara rağmen internet üzerinden milyonlarca sipariş verildi. Alıcılara gönderilmek üzere hazırlanan siparişler kargo firmalarına iletildi. Yaşanan yoğunluk nedeniyle kargo şirketinin çalışanları da fazla mesaiye başladı. Gece geç saatlere kadar çalışan işçiler yoğun tempo ve baskılardan şikayetçi.

Editör: Haber Merkezi