Yunanistan'ın küçük adalara da münhasır ekonomik bölge uygulaması nedeniyle gerilime neden olmasından sonra 21 Temmuz'da gerginliğin üst düzeye tırmandığı ortaya çıktı. 

Alman basını o dönemde yaşananları okurlarına aktarırken, Sözcü'deki habere göre Türkiye'nin Oruç Reis isimli araştırma gemisini Meis Adası'nın 180 kilometre açıklarında hidrokarbon kapnaklarını keşif için yapacağı araştırma seferi üzerine, olaylar hızla tırmandı. 

Oruç Reis araştırma gemisi, Meis'in güneyine hareket edince Yunan jetleri havalandı. Bunun üzerine Türk F-16'ları tam 2.5 saat boyunca Meis ve çevresinde uçtu. Alman basınına konuşan Meis Adası Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Achladiotis, “Böyle bir şey hiç görmedik. Bu uçuşlar hep bir kaç dakikada biterdi” dedi.

Yunanistan donanması alarma geçti ve Salamis Deniz Üssü'nden Yunan savaş gemileri Doğu Ege'ye yola çıktı. 

Türkiye buna en sert cevabı verdi. Aksaz'dan 18 savaş gemisi Meis'e hareket etti. 

-  Paniğe kapılan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i aradı. Bunun üzerine Merkel, Erdoğan'ı aradı ve “diplomasiye şans verilmesini” rica etti. Sıcak çatışmaya dakikalar kala harekât durduruldu.

Berlin'in girişimleriyle üçlü mekanizma oluşturuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı İbrahim Kalın, Merkel'in Dış Politika Danışmanı Jan Hecker, Yunanistan Başbakanlık Diplomasi Bölümü Başkanı Eleni Sourani buluştu. Diplomatik çözüm için tekrar görüşme kararı alındı.

Yunanistan Savunma Bakanı tatilini kesip acilen Atina'ya döndü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Danışmanı İbrahim Kalın, Yunanistan Başbakanlık Diplomasi Bölümü Başkanı Eleni Sourani, Merkel'in Dış Politika Danışmanı Jan Hecker'in bir süre önce bir araya geldiği ve ileride sürdürülecek görüşmelerle ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. 

Başbakan Miçotakis ise zaman kaybetmeden, “Türkiye ile görüşmelere ve diyaloğa açığız ancak bunu onların baskıları, zorlamaları altında yapamayız” diye konuştu.

Alman basını, Doğu Akdeniz'de durumun çok ciddi olduğunu ve her an sıcak bir çatışmaya dönüşebileceği uyarısını yaparken, Alman araştırmacı Günther Saufert de, Alman medyasına verdiği röportajda, Türkiye'nin münhasır ekonomik bölge konusunda ısrarlarını sürdüreceğini, bir sıcak çatışma olup olmamasının ise Yunanistan'ın tavrına bağlı olduğunu savundu. 

Editör: Haber Merkezi