Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), koronavirüs nedeniyle abonelerin sayaçlarına okunması için eleman gönderilmeyeceğini açıklamış; mart, nisan ve mayıs ayının faturalarının geçen iki yılın kullanım bedeli üzerinden ortalamasının çıkarılarak alınacağını bildirmişti.

Karar büyük tartışma yaratmış, özellikle kapalı olan iş yerlerine geçen yılın faturalarına göre ödeme çıkarılacak olmasının haksızlık olacağı bildirilmişti.

Sonuçta ilk faturalar geldi. Ancak faturaları alanlar büyük şaşkınlık yaşadı. Çünkü faturaların geçen aylara göre bir hayli yüksek olduğu görüldü.

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, Sözcü'de çıkan açıklamasında  “Vatandaşlara ‘evde kal' dedik. Evde kalınca faturalar da yükselecekti. Her haneye faturalar gelmeye başlaması ile hanelerden yükselen yüksek fatura çığlıkları beraberinde gelmektedir. Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu bu ay gelen faturaların yüksekliğinden şikayetçi” dedi.

Türkiye genelinde bazı bölgelerde ortalama faturalandırma sonrasında dağıtım personellerimnin faturaları apartmanlara bıraktığını belirten Koçal, “Kıyaslama yolu ile kesilen faturalar bazı yerlerde konutlara şirketlerin personeli tarafından dağıtılıyor. Dağıtım yapan kişi konuta girişine kadar gelebiliyor ise sayacı da okuyabilir. Burada dağıtım şirketlerinin lehine onlara maddi menfaat sağlayacak bir uygulama olduğu kanaatindeyiz. Bu uygulama ile güçsüz olan tüketici yerine güçlü olan şirketler korunmaktadır” diye konuştu.

İtirazlar nasıl yapılacak?

Faturasının yüksek geldiğini düşünen vatandaşların neler yapması gerektiğini de anlatan Koçal, şu ifadeleri kullandı:

- Mutlaka ilgili kuruma itiraz etsinler, bu itirazlarını ilgili kurumun web sayfası üzerinden veya e-posta ile yapabilirler. 

- İtirazları sonucu ret gelen tüketiciler ise, yüksek olduğundan emin olduğu faturalarda, itirazını Tüketici Hakem Heyetlerine yapabilirler, Tüketici hakem heyetleri büyükşehir statüsünde olan illerde kaymakamlık binalarında, diğer illerde ise Ticaret İl Müdürlüklerinde bulunmaktadır. 

- Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen de yapılabilmektedir. 

- Şikayet ekine mevcut fatura ve geçmiş dönem faturalarında konulmasın gerekir.
 

Editör: Haber Merkezi