Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

- Ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rusya bağlamındaki gelişmeleri ele aldık. İki NATO müttefiki olarak ayrıntılı fikir teatisinde bulunduk.

- Ayın 24’ünde NATO liderler zirvesinde de kaldığımız yerden görüşmeleri devam etme fırsatını da bulabiliriz.

- İki NATO müttefiki olarak neler yapılabilir? Ne gibi adımlar atılabilir, bunları değerlendirme imkanı bulacağız. Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği noktasında mutabık kaldık.

- Türkiye olarak ateşkesin sağlanmasına dair girişimlerimizi sürdürüyoruz. Dışişleri bakanım bugün Moskova’da temaslarda bulundu. Yarın da Ukrayna’ya geçecek. Yoğun bir mekik diplomasisi sürdürüyoruz.

- Malum 24 Mart’ta Brüksel’de NATO olağanüstü liderler zirvesi yapılacak. Polonya savaştan kaçan 2 milyona yakın mülteciye kapılarını açarak örnek bir duruş sergiliyor. Her türlü takdirin üstünde olan bu ev sahipliğinden dolayı da değerli dostum Duda’yı kutluyorum.

- 8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, Polonya’yı en iyi anlar. İnsani yardımlarımızın Ukrayna’ya ulaştırması noktasında gösterdikleri destek takdire şayandır.

- Görüşmemizde yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyinin tesisi üzerinde durduk. Bu yılın ikinci yarısında ilk toplantıyı gerçekleştirmek üzere çalışmalarımıza hız vereceğiz.

- Ticaret hacmimiz salgına rağmen 8,3 milyar dolara ulaştı. 10 milyar dolarlık hedefimize çok yaklaşmış durumdayız. Savunma sanayi alanında iş birliğimizin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz.

- Polonya ile bölgesel konularda ve çok platformda yakın iş birliğimiz mevcut. AB konusunda Polonyalı dostlarımızın yapıcı tutumunun devam edeceğine inanıyorum.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanı (Erdoğan'a) teşekkürlerimizi ilettim. Barış için ne kadar çok uğraştığını biliyorum. Polonya da Türkiye gibi barış için çaba gösteriyor. Polonya'ya giriş yapan mülteci sayısı 2 milyona ulaşmış durumda. Çünkü bizim hesaplarımıza göre 100 bin kişi her gün sınırdan geçiyor. Polonya'da bugün bir mülteci krizinden bahsedebiliriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bu konuda fikir alışverişinde bulunmak çok değerli” 

Editör: Haber Merkezi