09 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Erdoğan ‘Felaketi Yaşıyoruz’ Demişti: TÜİK’ten Korkutan Doğurganlık Verileri

Erdoğan ‘Felaketi Yaşıyoruz’ Demişti: TÜİK’ten Korkutan Doğurganlık Verileri

Türkiye’de doğurganlık hızı 24 yıl içinde 2,38’den 1,48’e geriledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “felaket” olarak nitelendirdiği bu düşüş, nüfusun kendini yenileme seviyesinin çok altında bulunuyor. TÜİK’e göre mevcut eğilim devam ederse Türkiye, hızla yaşlanan ülkeler arasına girecek ve ortanca yaş 40 yıl içinde 45’i aşacak. Uzmanlar, sosyal güvenlikten iş gücüne kadar pek çok alanın ciddi şekilde etkileneceğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Şu anda felaketi yaşıyoruz” sözleriyle dikkat çektiği doğurganlık hızına ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yeni verileri açıkladı. Buna göre Türkiye’de doğurganlık hızı 2001’de 2,38 seviyesindeyken 2014’ten bu yana düzenli şekilde düşerek 2024’te 1,48’e kadar geriledi. Bu rakam, nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1’in oldukça altında yer alıyor.

TÜİK Başkan Yardımcısı Furkan Metin, doğurganlıktaki gerilemenin devam etmesi halinde yaklaşık 40 yıl sonra Türkiye’nin ortanca yaşının 45’i aşabileceğini söyledi. Metin’e göre ülke geçen yıl itibarıyla “çok yaşlı ülkeler” sınıfına girdi ve yaşlı nüfus oranı önümüzdeki 25 yılda yüzde 25’in üzerine çıkabilir.

Doğurganlık 2014’ten Bu Yana Sürekli Düşüyor

TÜİK’in araştırmasına göre 2014’ten itibaren kesintisiz bir gerileme yaşandı. 2014’te 2,19 olan toplam doğurganlık hızı, yıllar içinde sürekli düşerek 2019’da 1,89’a, 2021’de 1,71’e, 2023’te 1,51’e ve 2024’te 1,48’e kadar indi. Uzmanlara göre bu eğilim devam ederse Türkiye, Avrupa Birliği ortalamasının da altına düşebilir.

Metin: “40 Yıl Sonra Türkiye 45 Yaşında Bir Ülke Olacak”

TÜİK Başkan Yardımcısı Metin, artan ortanca yaşa dikkat çekerek Türkiye’nin demografik anlamda hızlı yaşlandığını belirtti. Metin şöyle konuştu:

“1990’larda Türkiye 20 yaşındaki genç gibiydi. Eğer bu düşüş sürerse 40 yıl sonra ortanca yaşımız 45’in üzerine çıkacak. Genç nüfusun enerji ve dinamizmi kaybolacak, sosyal güvenlik sistemi üzerindeki yük artacak.”

Metin, düşen doğum oranlarının devam etmesi halinde geri dönüşü zor bir sürecin başlayacağı uyarısında bulundu.

Türkiye Sezaryen Doğumda Dünya Birincisi

Doğurganlıkla ilgili başka bir sorun da sezaryen doğum oranları. Metin, Türkiye’nin sezaryen doğum oranında dünya birincisi olduğunu belirterek hem geç evlilik hem de sezaryenin doğurganlığı sınırlayan etkenler arasında olduğunu söyledi.

“Türkiye Gittikçe Yaşlanan Bir Ülke”

MSÜ Deniz Harp Okulu Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Şahin, Türkiye’nin yaşadığı nüfus krizinin yeni olmadığını ve 20 yıldır sürdüğünü ifade etti. Şahin’e göre konut mimarisi, eğitim sistemi ve toplumsal kültür yeniden ele alınmazsa genç nüfus hızla erimeye devam edecek.

Şahin, zengin ülkelerde dahi doğurganlığın düşük seyrettiğini hatırlatarak nüfus artışındaki düşüşün yalnızca ekonomik sebebe bağlanamayacağını söyledi. “Türkiye kendi tarım ürünlerini toplayacak insan gücünden bile mahrum kalıyor. Gelecek açısından ciddi riskler var, topyekûn bir seferberlik gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *