Muhalefet Türkiye'de sık sık erken seçim çağrısı yapıyor.

Peki erken seçim var mı? 

Erken seçime nasıl gidilir? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ne diyor? 

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde "Ancak başkanlık sisteminde erken seçim istemekle seçime gidilmiyor. “Giyotin” ismi verilen ikili bir mekanizma var. Ya Meclis ya da Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alabiliyor.
Anayasa’nın 116. maddesine göre Meclis’te erken seçim kararı alınması için 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. AK Parti ve MHP’nin milletvekili sayısı 337 ediyor. Muhalefetin erken seçime götürecek yeterli sayısı bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

İkinci bir formülün de Cumhurbaşkanı’nın erken seçime götürmesi olduğunu vurgulayan Selvi, "Bu durumda Cumhurbaşkanı’nın görev süresi tamamlanmış oluyor. Erdoğan henüz 2 yılı varken, ülke pandemi nedeniyle zor bir süreçten geçerken neden erken seçime gitsin? Ama muhalefette bu beklenti var. Hatta 2020’de erken seçime gidilecek diye iddiaya girip, takım elbise kaybeden CHP yöneticileri oldu" diye yazdı.

Selvi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim konusuna son noktayı koydu. “Yatıp kalkıp erken seçim diyorlar ya, size buradan ekmek yok. Sabrın varsa Haziran 2023’e kadar kapıda bekleyeceksin. Bizim daha yapacak çok işimiz var” dedi" ifadelerini de kullandı.