Ev sahiplerini ilgilendiren 2011 yılında zorunlu hale gelen yasa için önemli duyuru yapıldı. O belge olmadan alım satım işlemleri gerçekleştiremeyecek mülk sahipleri için son tarih belirlendi.

EV SAHİPLERİ DİKKAT ETMELİ

Binaların alınmasından önce yerleşecek kişi için çok önemli olan enerji sistemlerinin randımanlı bir şekilde çalışabileceğini gösteren enerji kimlik belgesi 2011 yılında çıkarılan kanunla zorunlu hale gelmişti. Ev sahiplerinin 1 Ocak 2020’ye kadar enerji kimlik belgelerini çıkartmaması halinde alım satım işlemleri engellenecek.

ZORUNLU HALE GELMESİYLE SAHTECİLİK ARTABİLİR

Evin enerji sistemleri üzerindeki verimini gösteren belge alım satım dışında kira işlemleri için de zorunlu hale gelecek. Özellikle ev sahibi olmaya aday müşterilerin kararını etkileyecek kimlik belgeleri, binayla alakalı ısıtma ve soğutma sistemleri, yalıtım, havalandırma, sıhhi sıcak su gibi ihtiyaçlar konusunda detaylı bilgi içerecek. Müşterinin kararını manipüle etme amaçlı düzenlenen sahte belgeleri ise bizzat bakanlık denetlemeye alacak. Sahte belge tespit edildiğinde ise hapis cezası verilecek.

Editör: Haber Merkezi