AK Parti, Haziran 2023'te yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesi konut krizini çözmeye çalışıyor.

Bu kapsamda TOKİ eliyle yapılacak sosyal konut projesinin detayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı ve başvurular geçtiğimiz hafta itibariyle başladı.

Erdoğan, daire fiyatlarıyla ilgili “Maliyet fiyatları üzerinden yüzde 40 indirim yapılacak. Vatandaşlarımız 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlara aylık 2 bin 280 liradan taksitle sahip olabilecek. 850 bin fiyata sahip 3+1 konutlar 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vadeyle yapılabilecek" dese de, daha sonra Toplu Konut İdaresi Başkanı Ömer Bulut'tan revize geldi: 

"İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde fiyatlar farklı olacak. Orada 2+1’in en küçük olanının fiyatı 780 bin lira olcak. Yine İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin dışında olan diğer büyükşehirlerde de 608 bin lira ile 780 bin lira arasında bir değerde olacak."

İSMAİLAĞA: CAİZ DEĞİL

Projeye 3 milyon kişi başvururken, İsmailağa Cemaati Fıkıh Kurulu üyesi Hüsamettin Vanlıoğlu'nun iktidar partisi tarafından 'yüzyılın projesi' anılan projeyle ilgili sözleri dikkati çekti:

"Bizim şu ana kadar, İsmailağa Fıkıh Kurulu olarak açıklamada bulunmadık. Bunun sebebi, belki bu konuyla ilgili olarak yetkili kişiler birtakım bilgiler ortaya koyarlar, daha önceki bilgilerden belki farklı olabilir düşüncesiydi. Fakat görüyoruz ki, daha önceki TOKİ konutlarına dair ortaya konan neyse, aynı şey ortaya konulmuştur. Yani bir vatandaş TOKİ'den ev aldığında, akit yaptığında, o ev için ödeyeceği rakamın toplamı belli değil. O noktada bir açıklama yok. Belli olmayınca da alimlerin çoğuna göre böyle bir akit, fasit akit kabul etmekte ve buna fetva verilmemektedir. Onun için bizim arkadaşlarımızın TOKİ konutlarına dair söylemiş oldukları 'caiz değildir' görüşünü devam ettirdiğimizi ifade ederim."

BAŞKA CEMAATLERİN DE PROJEYE KARŞI ÇIKTIĞINI DUYUYORUZ

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, bugün 'TOKİ projesinin sebebi reddiyesi' başlığıyla yayımlanan yazısında Vanlıoğlu'nun sözlerini yorumladı.

"Sadece İsmailağa değil, başka cemaatlerin de bu projeye karşı çıktıklarını duyuyoruz. 'Caiz' bulmuyorlar. 'Almayın' diyorlar. Peki projeyi açıklayan iktidar bu 'Reddiyeyi' hak ediyor mu! Sonuna kadar ediyor" diyen Altaylı, şöyle devam etti:

'SİZCE NEDEN BUNU YAPIYORLAR? 

"Her işe cemaatleri, tarikatları sokarsanız onlar da sizin işinize böyle çomak sokarlar. Siz de buna müstahak olursunuz. Peki sizce bunu niye yapıyorlar! Ben söyleyeyim. Pek çok cemaat ya da tarikatın 'ev pazarlayan' sistemleri var.

O evim, bu evim. Enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle zaten zor dönemler geçiren ve pek çoğu batan bu sistemler, millet TOKİ projesine gerçekten itibar ederse ayakta kalamazlar. Hep birlikte batarlar.

Bu yüzden de cemaatler bu projeye elbette karşı çıkacaktır. Kim bilir belki de ilk kez ve farklı amaçla da olsa hayırlı bir iş yapmış olacaklardır. Ama bizdeki cemaatlerde din ve devlet işleri ayrılmasa da din ve cüzdan işleri ayrıdır. (...)"