Koronavirüs salgınında tüm dünya kış alarmına geçerken Türkiye'de de salgınla mücadelede il il uygulanan bazı tedbirlere yenilerinin eklenmesi bekleniyor.

Özellikle Büyükşehirlerdeki vaka sayılarındaki artışın ciddi boyutlara ulaşmasından sonra gerekli görülmesi durumunda seyahat yasağı ve hafta sonu sokağa çıkma yasağının gelebileceği belirtiliyor.

Vakaların tüm Türkiye’de artışa geçmesiyle birlikte il pandemi kurulları üst üste yeni önlemleri devreye sokmaya başlarken bazı illerde farklı farklı tedbirler alındı. Bu doğrultuda çocuk parkları kapatılıp, 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma kullanmalarına sınırlama getirilirken, semt pazarlarına girmelerine de günün belli saatlerinde izin veriliyor.  Ayrıca bu kısıtlamaların denetimi için pazar timleri, park timleri gibi ekipler oluşturuldu. 

Çarşamba günü belli olacak

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre yapılan toplantılarda, İstanbul ve Marmara bölgesi illeri başta olmak üzere büyükşehirlere yönelik yeni kararlar alınması planlanırken konu ile ilgili olarak Çarşamba günü yapılacak olan Bilim Kurulu toplantısında yeni yasak kararlarının alınması bekleniyor. İllerde, apartmanlar ve sitelerin bahçelerindeki toplanma alanlarına yasak getirilmesi, bunun denetiminin apartman ve site yönetimlerine verilmesi planlanıyor. Bununla birlikte köy konakları da bu çerçevede değerlendirilecek ve muhtarın sorumluluğunda toplanılması yasaklanacak.

Ayrıca Büyükşehirlerdeki ciddi vaka artışlarından dolayı gerekli görülmesi durumunda hafta sonu sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi dahil bazı yasak uygulamalrına başvurulabileceği, ancak bunun daha sonraki aşamada gündeme gelebileceği gündeme geldi.

Ayrıca şehirlerarası seyahat yasağı da son aşamada başvurulacak önlemler arasında sıralanırken uzmanlar bu durumu "Salgınla mücadele dinamik bir süreç, gelişmelere bakarak yeni kararlar alınabilir. Buna aç-kapa taktiği diyoruz" şeklinde yorumluyor.

Editör: Haber Merkezi