Abdülhamid Han söyleşisine katılan Hanedan torunu Osman Osmanoğlu Birinci Dünya Savaşı’nın Abdülmamid Han tahtta olsaydı Osmanlı için akıbetinin farklı olacağını söyledi.

Dedesinin hayatından bahsetti

Beykoz Belediyesi’nin düzenlediği Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide konuk olan Orhan Osmanoğlu dedesinin padişahlık döneminde başından geçenler ve bıraktığı eserler hakkında konuştu.

"Birinci Dünya Savaşı'na girmezdik"

TRT ekranlarında yayınlanan Payitaht dizisine de danışmanlık yapan Orhan Osmanoğlu "Payitaht: Abdülhamid Han Dizisi’ndeki entrika Abdülhamid’e yapılanların yarısıdır" ifadelerini kullandı. Yöneltilen "Abülhamid Han tahtta kalsa ne olurdu?" üzerine  Osmanoğlu "Birinci dünya savaşı çıkmazdı çıksa bile Osmanlı bu savaşa girmezdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucuları Abdülhamid Han'ın kurduğu okullardan mezundur. Abdülhamid Han'a çok şey borçluyuz" dedi. Dedesi Abdülhamid Han'ın 33 yıllık sürede düzenlenen komplolara rağmen devleti ayakt tutmasının ise kendisini her zaman çok etkilediğini belirtti. 

Geride birçok eser bıraktı

Orhan Osmanoğlu dedesinin bıraktığı eserlerle ilgili ise "Abdülhamid Han 33 yılda 15500 eser bıraktı. Tüm bunlardan bahsetsek sabaha kadar konuşmamız gerekir. Bu eserler içinde Anadolu’nun en ücra köylerine kadar birçok okul, büyük medreseler, kız okulları, Kayseri’deki taş mektebi hastaneler (Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi, Gata Hamidiye, Darülaceze, Beylerbeyi Hastanesi, Beykoz Serviburnu Hastanesi), fabrikalar (barut, fes, teneke, bakır) ve daha birçok kurum Abdülhamid tarafından kuruldu. Mesela 150 tane çeşme yaptırmış, Abdülhamid Han’ın su takıntısı varmış, suyu tadarak tahlil edermiş, saraya farklı kaynaklardan su getirirmiş" ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi